Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκεκριμένες προτάσεις

Κατά τη συνέντευξη, οι εκπρόσωποι του Κόμματος έδωσαν στη δημοσιότητα δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της γρίπης των πτηνών, καθώς και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο της πτηνοτροφίας, στους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους, στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τον τομέα αυτό. Πιο ειδικά προτείνουν τα εξής:

  • Την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και γενικά των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό (κτηνίατροι, επόπτες υγείας, εργαστήρια κλπ.).
  • Τον εξοπλισμό και στελέχωση και άλλων κτηνιατρικών εργαστηρίων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορούν να κάνουν όλους τους ελέγχους.
  • Τη δημιουργία και λειτουργία όλων των απαραίτητων υποδομών που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η ανάπτυξη της πτηνοτροφίας σε κανονικές συνθήκες, αλλά και σε έκτακτες καταστάσεις.
  • Τη χωροθέτηση των νέων πτηνοτροφείων με κριτήρια την προστασία της δημόσιας υγείας και του ζωικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος και τη δημιουργία των απαραίτητων έργων υποδομής.
  • Την εντατικοποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων στις πτηνοτροφικές μονάδες, τα σφαγεία, τις βιομηχανίες τροφίμων, τους χώρους επισιτισμού, στις περιοχές με αποδημητικά πουλιά, στις μικρές πτηνοτροφικές μονάδες και στα οικόσιτα πουλερικά πανελλαδικά και με προτεραιότητα στις περιοχές που ο κίνδυνος είναι αυξημένος.
  • Στα σύνορα εισόδου της χώρας, ο έλεγχος να γίνεται με κατεύθυνση όχι μόνο στα άτομα αλλά κυρίως στα μεγάλα φορτία εμπορευμάτων.
  • Την απαγόρευση εισαγωγών εμβολιασμένων πουλερικών και των προϊόντων τους στη χώρα μας.
  • Ασφάλεια στη διαχείριση των πτηνών που θανατώνονται.
  • Επιβολή της υποχρέωσης των εργοδοτών σε όλους τους εμπλεκόμενους τομείς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) (γενικά και ειδικά για το βιολογικό παράγοντα του ιού των πτηνών).
  • Παροχή υπηρεσιών Ιατρικής της Εργασίας για την ιατρική παρακολούθηση των εργαζομένων, τον εμβολιασμό, την ενημέρωσή τους.
  • Την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) (χώροι εργασίας, σχολεία, γειτονιές, στρατός κλπ.) πανελλαδικά σε οικογενειακούς ιατρούς και υπόλοιπο προσωπικό. Αμεση και ιδιαίτερη προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου (εμβολιασμός, ενημέρωση, συστηματική ιατρική παρακολούθηση - ειδικά σε όσους χειρίζονται και εκτρέφουν πουλερικά, παιδιά, νέους, γέροντες κλπ.). Τοπικά προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους. Σοβαρή και επιστημονική ενημέρωση από τα ΜΜΕ, για κινδύνους, προφυλάξεις κλπ.
  • Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών των νοσοκομείων (χώροι για απομόνωση, ενίσχυση αριθμού και προετοιμασία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας). Πρακτική εξάσκηση στην αντιμετώπιση περιστατικών. Λήψη όλων των μέτρων ΥΑΕ για το προσωπικό.
  • Ενίσχυση και συστηματοποίηση των υπηρεσιών επιδημιολογικής επιτήρησης πανελλαδικά. Η επιδημιολογική επιτήρηση και η εκπόνηση μελετών και οδηγιών για το λαό δεν μπορεί να αποτελεί υπόθεση ΝΠΙΔ(ΚΕΕΛΠΝΟ), αλλά κρατικού φορέα.
  • Εξασφάλιση επάρκειας σε φάρμακα - εμβόλια, απαραίτητο υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό.
  • Κρατική χρηματοδότηση ερευνών για συμβολή στην αντιμετώπιση της νόσου (φάρμακα - εμβόλια) μέσα από κρατικούς φορείς.
  • Ενίσχυση των πτηνοτρόφων για τη λήψη των μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε αυτές και της Δημόσιας Υγείας.
  • Διεκδίκηση αποζημιώσεων για τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους, που εκφράζεται με διαγραφή των δόσεων των δανείων τους και εξασφάλιση εισοδήματος επιβίωσης των οικογενειών τους για όσο χρονικό διάστημα αναγκαστούν να σταματήσουν ή να μειώσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και με την αποτροπή επιδείνωσης των όρων «συνεργασίας» τους όσοι παράγουν ως «φασονίστες» για τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
  • Καμία ανοχή απέναντι στη λογική της μεταφοράς της κρίσης στους εργαζόμενους στα πτηνοτροφεία. Διεκδίκηση και υπεράσπιση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων (πλήρη και σταθερή απασχόληση, μισθός, κοινωνική ασφάλιση κλπ.).
  • Καμία επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών των εργαζομένων.
  • Ιδιαίτερη βοήθεια προς τους αλλοδαπούς για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Υπεράσπιση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.
  • Παγκοσμίως πρέπει να υπάρξει οικονομική και συστηματική βοήθεια των αναπτυσσόμενων και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, για να εξαλείψουν τις εστίες μόλυνσης.
Το «αντίδοτο» του αγώνα

Ολα τα παραπάνω απαιτούν μαζικό αγώνα από το σύνολο του λαού. Απαιτείται συνολική ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου. Η Δημόσια Υγεία να θεωρείται κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, δηλαδή απαιτεί σύγκρουση ως την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής για:

  • Να δημιουργηθεί ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με αναπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
  • Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να σχεδιαστούν οι υπηρεσίες Υγείας και δημόσιας Υγείας, με βάση τις αναγνωρισμένες και καταγεγραμμένες ανάγκες Υγείας του πληθυσμού.
  • Να αναπτυχθεί Ενιαίος Κρατικός φορέας Φαρμάκου και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Η έρευνα και η παραγόμενη γνώση δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία των μονοπωλίων. Κρατική έρευνα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και τα σύγχρονα προβλήματα των εργαζομένων.
  • Να υπάρξει ολόπλευρη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της χώρας με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού.

Η ουσιαστική προστασία της Δημόσιας Υγείας σε κάθε χώρα, αλλά και παγκοσμίως (με το συντονισμό και την πραγματική και ισότιμη συνεργασία) απαιτεί κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή, έρευνα και χρήση της τεχνολογίας που να αξιοποιούνται προς όφελος των αναγκών του ανθρώπου. Απαιτεί η υγεία να μη θεωρείται εμπόρευμα. Οσο τα παραπάνω ανήκουν στα μονοπώλια η παγκόσμια υγεία θα κινδυνεύει από τη μία ή την άλλη ασθένεια (SARS, φυματίωση, aids), από τη μία ή άλλη καταστροφή (σεισμοί, πλημμύρες, τυφώνες).

Στη χώρα μας η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, η αναγκαιότητα συσπείρωσης της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, που θα διεκδικεί την εξουσία, αποτελεί σημαντικό όρο για την αποτελεσματικότητα του αγώνα, για βελτίωση των συνθηκών ζωής, για ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας.

Και από τη γρίπη των πτηνών αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα της λαϊκής εξουσίας και κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με κοινωνικό έλεγχο, που αποτελούν τους απαραίτητους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς όρους για έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας, του ζωικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ