Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 15.3.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στο στόχαστρο οι γυναίκες εργαζόμενες

Νέα αβάντα και στους τραπεζίτες για τη μη υπογραφή συλλογικής Σύμβασης

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση και το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου χτες κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε ότι «Το θέμα αυτό (σ.σ. για σύνταξη των γυναικών στα 65 χρόνια) θα αντιμετωπιστεί μέσα σ' ένα γενικότερο προβληματισμό».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάριζε ότι η κυβερνητική πολιτική καθορίζεται μεν με βάση τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της χώρας, αλλά «στο πλαίσιο βεβαίως της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή "οικογένεια"»! Ενα πλαίσιο, βέβαια, που από καιρό απαιτεί την αύξηση των ορίων ηλικίας απ' όλα τα κράτη - μέλη, ενώ ένας από τους στόχους της Λισαβόνας είναι η αύξηση του εργάσιμου βίου κατά πέντε χρόνια. Σημειώνεται μάλιστα ότι ήδη η Κομισιόν έχει απευθύνει ερώτηση κατά πόσον η ελληνική νομοθεσία ενδέχεται να παραβιάζει το άρθρο 141 της συνθήκης ΕΚ, αφού προβλέπει διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες.

Η τοποθέτηση του υπουργού απασχόλησης γίνεται μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Γ.Αλογοσκούφη από τις οποίες προέκυπτε σαφώς ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «τρεις αρνήσεις» για την αύξηση των ορίων ηλικίας, των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων αποσύρονται από το λεξιλόγιο των κυβερνητικών στελεχών.

Στο άλλο «μέτωπο» των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η κυβέρνηση δίνει νέες αβάντες στους τραπεζίτες, όσο και αν ισχυρίζεται ότι δεν αναμιγνύεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις (κάτι που ήδη έχει κάνει στέλνοντας τις δυνάμεις καταστολής να προφυλάξουν τις τράπεζες από τους απεργούς). Χτες, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κλαδικές συμβάσεις γίνονται εκεί που υπάρχουν εργοδοτικές οργανώσεις! Χρησιμοποιώντας έτσι ένα από τα προσχήματα των τραπεζιτών για να μην προσέλθουν στη διαπραγμάτευση, αποβλέποντας και με αυτόν τον τρόπο στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Ερμηνεύοντας σωστά τη στάση της κυβέρνησης, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου δήλωσε προκλητικά ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υπογράψουμε κλαδική σύμβαση εργασίας, προσθέτοντας ότι γι' αυτό δώσαμε μπόνους στους εργαζόμενους,


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ