Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΔΕΑΕ
Εκτακτη συνάντηση ενόψει της συνεδρίασης

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Μια συνάντηση, της «τελευταίας στιγμής», θα έχουν σήμερα στην έδρα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας η ευρωπαϊκή τρόικα (Βρετανία - Γερμανία - Γαλλία) και το Ιράν. Οπως έγινε γνωστό, τη συνάντηση ζήτησε ο Ιρανός «πυρηνικός» διαπραγματευτής Αλί Λαριτζανί, από τη Μόσχα όπου είχε συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους για την πρόταση μεταφοράς της διαδικασίας εμπλουτισμού του ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος.

Ο Λαριτζανί εμφανίστηκε, γενικά, αισιόδοξος για την πορεία των επαφών με τη Μόσχα και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «υποσκάπτει την επιτυχία τους πιέζοντας για παραπομπή του ιρανικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε συγκρατημένος τονίζοντας ότι «ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αποφυγής της παραπομπής».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες υπογράμμιζαν ότι η αντιπροσωπεία της τρόικας «δεν έχει νέες προτάσεις, απλώς θα ακούσει την Τεχεράνη, επιμένοντας στις πάγιες θέσεις της περί αναγκαιότητας ολικής παύσης κάθε δραστηριότητας εμπλουτισμού», όροι που αναφέρονται και σε σχετική επιστολή. Τη Δευτέρα, συνεδριάζει το συμβούλιο της ΔΕΑΕ για το θέμα.

  • Εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού χτες οι 2 Ιρανοί αραβικής καταγωγής που κρίθηκαν ένοχοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Αχβάζ της, κυρίως αραβόφωνης, επαρχίας Κουζεστάν, τον περασμένο Οκτώβρη, που στοίχισε τη ζωή 6 ανθρώπων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ