Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΕ ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ιστορική συμφωνία» εν μέσω λαϊκής κατακραυγής

Ο ηγέτης του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) μίλησε χτες σε μεγάλη συγκέντρωση στο Νέο Δελχί

Associated Press

Ο ηγέτης του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) μίλησε χτες σε μεγάλη συγκέντρωση στο Νέο Δελχί
ΚΑΡΑΤΣΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Οι μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον Τζ. Μπους συνεχίστηκαν και μεγεθύνθηκαν χτες στο Νέο Δελχί, στο Μουμπάι, στην Καλκούτα και σ' άλλες μεγάλες πόλεις στην Ινδία. Μια από τις μεγαλύτερες στο Νέο Δελχί, όπου μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής του Επιτροπής, Πράκας Καράτ, οργάνωσε το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).

Στην επίσκεψή του, που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπους, σημείωσε χτες μια «νίκη» με την επικύρωση της συμφωνίας ΗΠΑ-Ινδίας για τη συνεργασία στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Τη χαρακτήρισε «ιστορική», προσθέτοντας ότι προσβλέπει πως, στο μέλλον, θα μειώσει το κόστος του πετρελαίου. Τη συμφωνία «χαιρέτισε» και η κυβέρνηση της Γαλλίας, ο Πρόεδρος της οποίας, Ζακ Σιράκ, βρισκόταν μια βδομάδα πριν στο Νέο Δελχί όπου συνήψε εμπορικές συμφωνίες και εκδήλωσε ενδιαφέρον για «πυρηνική συνεργασία» Γαλλίας-Ινδίας, που την χαρακτήρισε «υπεύθυνη δύναμη». Η συμφωνία με τις ΗΠΑ προβλέπει ότι η Ινδία θα θέσει 14 από τους 22 πυρηνικούς αντιδραστήρες της υπό διεθνή έλεγχο.

Ωστόσο, από τη συνεργασία της Ινδίας με τις ΗΠΑ τίποτα θετικό δεν προδιαγράφεται για τον ινδικό λαό. Και αυτό για όλους τους παρακάτω λόγους:

Ο πειθαναγκασμός της κυβέρνησης του Μανμόχαν Σινγκχ να συνταχθεί με την Ουάσιγκτον στο θέμα του Ιράν, ίσως σημάνει το τέλος των προσπαθειών κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν-Ινδίας. Το «άνοιγμα» των ινδικών αγροτικών αγορών (που απασχολούν το 60% του ινδικού εργατικού δυναμικού) στα αμερικανικά προϊόντα και των λιανικών αγορών θα λειτουργήσει για «καρχαρίες» όπως η πολυεθνική «Wal-mart». Θα είναι αγορά φθηνής και εξειδικευμένης εργατικής δύναμης για ψίχουλα. Ο εξαναγκασμός της Ινδίας να συνεχίσει και να εντείνει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και «απορύθμισης», που διευρύνει τις ανισότητες, η υπαγωγή της Ινδίας στα αμερικανικά γεωπολιτικά σχέδια (που προβλέπουν «αποδυνάμωση» και «περικύκλωση» της Κίνας - με την οποία η Ινδία είχε διμερές εμπόριο 500 δισ. δολαρίων την τελευταία 5ετία) κάθε άλλο παρά ωφελούν τον ινδικό λαό...

Την επίσκεψη επίσης επισκίασε η επίθεση «αυτοκτονίας» που σημειώθηκε χτες το πρωί στο Καράτσι. Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έναν Αμερικανό διπλωμάτη και άλλους πέντε νεκρούς, καθώς και 52 τραυματίες. Ο Μπους αναφέρθηκε με σαφείς προπαγανδιστικές διαθέσεις στο γεγονός, που έγινε πριν την επίσκεψή του στο υποτακτικό του Πακιστάν, λέγοντας: «Οι τρομοκράτες και οι δολοφόνοι δεν πρόκειται να με εμποδίσουν να πάω στο Πακιστάν». Βέβαια, χιλιάδες στρατιώτες, αστυνομικοί, κλπ., θα τον φυλάνε ...καλού κακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ