Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Για τα 85χρονα του Πορτογαλικού ΚΚ

Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του Κόμματος

Η ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, στέλνει τους θερμούς χαιρετισμούς της στην ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ και σε όλους τους Πορτογάλους κομμουνιστές με αφορμή τα 85χρονα της ίδρυσης του κόμματος (6/3/1921) και τα 75χρονα από την πρώτη έκδοση της εφημερίδας «Αβάντε» (15/02/1931).

«Γεννημένο μέσα από το εργατικό κίνημα και εμπνευσμένο από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η ίδρυση του Πορτογαλικού ΚΚ σηματοδότησε μια νέα φάση στην πάλη της εργατικής τάξης και των εργαζομένων της χώρας σας», αναφέρεται στην επιστολή.

Σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας της Πορτογαλίας το Πορτογαλικό ΚΚ έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή. «Ηταν το μόνο κόμμα που αντιστάθηκε στη φασιστική καταπίεση. Επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πάλη ενάντια στη φασιστική δικτατορία, στην Επανάσταση του Απρίλη και τους βαθιούς μετασχηματισμούς που ακολούθησαν, τη γεωργική μεταρρύθμιση, τις κρατικοποιήσεις, την καθιέρωση του δημοκρατικού καθεστώτος, την κατάργηση της αποικιοκρατίας και τη στήριξη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στις αποικίες. Εδωσε σκληρές μάχες ενάντια στη διαδικασία της αντεπανάστασης, ενάντια στην παλινόρθωση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της κατεδάφισης των επιτευγμάτων του Απρίλη. Τροφοδότησε το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως του Μπέντο Γκονσάλβες και του Αλβαρο Κουνιάλ».

Σε ό,τι αφορά τις μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας με το Πορτογαλικό ΚΚ, το ΚΚΕ δηλώνει περήφανο. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε αγωνιστεί πλάι πλάι σε πολλά μέτωπα. Ιδιαίτερα εκτιμούμε την ενεργό συνεισφορά σας στην ανάπτυξη των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, στις προσπάθειες ενίσχυσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για την υπεράσπιση της κομμουνιστικής ταυτότητας και ιδεολογίας και την προβολή της σοσιαλιστικής εναλλακτικής».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ταξικής πάλης που έχει διαψεύσει αυτούς που μιλούσαν για το «τέλος της ιστορίας» και τον «αναπόφευκτο θάνατο του Μαρξισμού - Λενινισμού και των κομμουνιστικών κομμάτων», η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι «αυτές οι εξελίξεις προβάλλουν τον απαραίτητο ρόλο των κομμουνιστικών κομμάτων συνεπών στις επαναστατικές αρχές, στο σοσιαλισμό ως τη μόνη εναλλακτική στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Καταλήγοντας, η επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει πως «το Κόμμα μας πιστεύει πως σ' αυτές τις συνθήκες αυξάνεται η ανάγκη για μια διακριτή και χειροπιαστή διεθνή παρουσία των κομμουνιστών. Κομμουνιστικά κόμματα που στηρίζουν το Μαρξισμό - Λενινισμό, το Προλεταριακό Διεθνισμό και το στόχο του σοσιαλισμού μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη συνεισφορά στην ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, στην ανάπτυξη του συντονισμού και της κοινής δράσης των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ