Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μέτωπο και στην «πολιτική σκηνή»

Σουνίτες, Κούρδοι και κοσμικοί σιίτες ζητούν την απομάκρυνση του «πρωθυπουργού» Τζαφάρι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνεται η κρίση στο Ιράκ καθώς, χτες, διαμάχη ξέσπασε και στους κύκλους των πολιτικών παρατάξεων που προσπαθούν εδώ και μήνες να σχηματίσουν «κυβέρνηση ενότητας» υπό την αιγίδα των κατοχικών δυνάμεων. Τα σουνιτικά, κουρδικά και σιιτικά κοσμικά κόμματα, με επιστολή τους, γνωστοποίησαν ότι αρνούνται να συνεργαστούν με τον πρωθυπουργό Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, που έχει οριστεί από τη, θρησκευτική, σιιτική «Ενωτική Συμμαχία», που έχει και τις περισσότερες έδρες στη Βουλή μετά τις εκλογές της 15ης Δεκέμβρη.

Στην επιστολή υποστηρίζουν ότι «ιδιαίτερα στην παρούσα κρισιμότατη στιγμή για τη χώρα, δεν είναι κατάλληλος γι' αυτή τη θέση γιατί δεν είναι ουδέτερος» και καλούν την «Ενωτική Συμμαχία» να ορίσει αντικαταστάτη. Εκτιμούν ότι φέρει μεγάλη ευθύνη για την, όπως αποδεικνύεται, ανεξέλεγκτη δράση ακραίων σιιτικών στοιχείων που έχουν παρεισφρήσει στις δυνάμεις ασφαλείας και κατηγορούνται για εκτελέσεις και βασανισμούς σουνιτών.

Ο Τζαφάρι αρνήθηκε να παραιτηθεί και κάλεσε σε συνάντηση όλα τα κόμματα για να εξεταστούν τρόποι αποκλιμάκωσης. Η συνάντηση δεν έγινε ποτέ. Ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Τζαφάρι, κίνηση που αναμενόταν να προκαλέσει περαιτέρω οργή στους αντιπάλους του, καθώς μαχητές του Σαντρ κατηγορήθηκαν, τις τελευταίες ημέρες, για επιθέσεις κατά σουνιτικών τεμενών. Η ανώτατη σιιτική θρησκευτική ηγεσία, που στηρίζει τη «Συμμαχία», δεν είχε αντιδράσει μέχρι χτες βράδυ.

Αιματοχυσίες

Οι σιιτικές συνοικίες Ζααφαρανίγια και Σαντρ Σίτι έγιναν, χτες, στόχος στη Βαγδάτη. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άμαχοι και τραυματίστηκαν 30. Οι μαχητές του Σαντρ ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν την προστασία της Σαντρ Σίτι, ενώ σιίτες που μένουν κοντά σε σουνιτικές γειτονιές αναζητούν προστασία σε καταυλισμούς.

Στόχοι αποπειρών δολοφονίας έγιναν ο επικεφαλής του σουνιτικού συνασπισμού «Μέτωπο Ιρακινής Συμφωνίας» και ο σουνίτης υπουργός Αμυνας. Και οι δύο κάλεσαν σε ηρεμία. Σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σωματοφύλακές τους.

Εξω από το Τικρίτ, αντάρτες επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου όπου σκοτώθηκαν 6 στρατιώτες και 4 αστυνομικοί. Σε ανάλογη επίθεση στη Μοσούλη σκοτώθηκαν άλλοι 4 αστυνομικοί.

Ο Τζον Πέις, μέχρι πριν ένα μήνα, αρμόδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ σε δηλώσεις σημειώνει ότι η κατάσταση δεν ελέγχεται και βέβαια είναι χειρότερη από την περίοδο του Σαντάμ. Χαρακτηριστικά, είπε ότι το 75% των δεκάδων πτωμάτων που φθάνουν καθημερινά στα νεκροτομεία είναι είτε βασανισμένα είτε εκτελεσμένα...

  • Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε χτες η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σχετικά με τη συνεργασία των Γερμανών πρακτόρων με τους Αμερικάνους στον πόλεμο στο Ιράκ. Συγκεκριμένα Γερμανός πράκτορας της BND είχε αποσπαστεί στο γραφείο του στρατηγού Τόμι Φρανκς, του επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων, στο Κατάρ, ως σύνδεσμος με τους δύο πληροφοριοδότες Γερμανούς πράκτορες στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γερμανός σύνδεσμος διαβίβασε περίπου 25 αναφορές στους Αμερικανούς, απαντώντας στις 18 από τις συνολικά 33 αιτήσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ για σαφείς και συγκεκριμένες πληροφορίες, όσον αφορά δεδομένα που αφορούσαν διαστάσεις της εισβολής και των πολεμικών επιχειρήσεων κλπ. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η απόφαση απόσπασης του πράκτορα σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από τα ανώτατα επίπεδα της γερμανικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγιερ, προσωπάρχη του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατόπιν του ίδιου του καγκελάριου και του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ», αυτών που το...έπαιζαν ειρηνόφιλοι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ