Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Απειλές από τον Μιλινκέβιτς

Την 1η Μάρτη ο Αλεξάντρ Μιλινκέβιτς, «ενιαίος υποψήφιος» πρόεδρος της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, έκανε για πρώτη φορά λόγο από το Μινσκ, για κάποια «πιθανή μετάβαση της εξουσίας με βίαιο τρόπο». Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μιλινκέβιτς σημείωσε πως: «Εάν χάσω σ' αυτές τις εκλογές, τότε τίμια θα υποχωρήσω. Αλλά εάν γνωρίζω ότι με ψήφισε πάνω από το μισό των ψηφοφόρων, τότε η μετάβαση της εξουσίας θα πραγματοποιηθεί άμεσα, στις 19 Μάρτη, υπό τον αυστηρό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων».

Ο Μιλινκέβιτς και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν δείχνουν τις τελευταίες μέρες διάθεση να συγκρουστούν και στους δρόμους με όσους στηρίζουν τον νυν πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ετσι το απόγευμα της 2ας Μάρτη, κι ενώ στο «Παλάτι της Δημοκρατίας» θα πραγματοποιηθεί η 3η Παλλευκορώσικη συνέλευση, όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια, (που στην ουσία είναι η παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του Α. Λουκασένκο), την ίδια ώρα σε πλατεία κοντά στο «Παλάτι της Δημοκρατίας» ο Μιλινκέβιτς ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «συνάντηση με τους ψηφοφόρους». Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Λευκορωσίας χαρακτήρισε αυτή τη συγκέντρωση ως προβοκάτσια κι εξέφρασε τους φόβους της για προσχεδιασμένες μαζικές ταραχές στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας.

Από τη μεριά του ο Μιλινκέβιτς δήλωσε πως «αν δε θα μας επιτρέψουν να συγκεντρωθούμε, τότε θα απαντήσουμε με κατάλληλα μέτρα», ενώ άφησε να εννοηθεί πως βρίσκεται σε επαφή με ανθρώπους της Κρατικής Επιτροπής Ασφαλείας της Λευκορωσίας, ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στην «αντικατάσταση» του Λουκασένκο, κάτι που βέβαια διέψευσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι εκπρόσωποι των αρχών ασφαλείας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ