Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες «αντιτρομοκρατικές» μονάδες... θανάτου

Αποστέλλονται σε πρεσβείες τους ανά τον κόσμο

Νέοι Αμερικανοί Ράμπο, προφανώς με άλλη περιβολή θα ενισχύσουν τον... αντιτρομοκρατικό αγώνα

Associated Press

Νέοι Αμερικανοί Ράμπο, προφανώς με άλλη περιβολή θα ενισχύσουν τον... αντιτρομοκρατικό αγώνα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αποστολές με στόχο να «εμποδίζονται, να συλλαμβάνονται ή να σκοτώνονται τρομοκράτες», θα έχουν οι μικρές ομάδες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που ήδη αποστέλλονται, κατ' αυξανόμενους αριθμούς, σε αμερικανικές πρεσβείες σε «ασταθείς περιοχές του κόσμου», αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Πρόκειται για άλλη μια πτυχή των επιθετικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων, με δυνάμεις που δε θα υπόκεινται σε κανένα διεθνές δίκαιο. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη CIA, προφανώς γιατί νιώθει ότι... παραγκωνίζεται.

Συγκεκριμένα κατά την αμερικανική εφημερίδα μικρές ομάδες στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων έχουν σταλεί σε πάνω από 12 πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική, στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική, όπου αναφέρεται και ένα πρώτο επεισόδιο με εμπλοκή μελών μίας ομάδας που έχει σταλεί στην Παραγουάη. Σκότωσαν έναν κλέφτη που προσπάθησε να τους ληστέψει την ώρα που κατέβαιναν από ταξί!

Η διεύθυνση ειδικών επιχειρήσεων αναφέρεται κατευθείαν στον επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και ανάμεσα στα στελέχη των δυνάμεων που αποστέλλονται περιλαμβάνονται πρασινοσκούφηδες του στρατού, ρέιντζερς, μονάδες καταστροφών του πολεμικού ναυτικού, πεζοναύτες και πληρώματα της πολεμικής αεροπορίας.

Παράταση του «Πάτριοτ Ακτ»

Στο μεταξύ με 280 ψήφους υπέρ έναντι 130 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για παράταση του αμφιλεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου, γνωστού ως «Πάτριοτ Ακτ» (Patriot Act). O νόμος είχε εγκριθεί και από τη Γερουσία με 95 ψήφους υπέρ, έναντι μίας κατά.

Ο «Patriot Act» αποτελεί μια από τις κεντρικότερες επιλογές της κυβέρνησης Μπους για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της και τέθηκε σε εφαρμογή με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Ωστόσο στις ΗΠΑ, η εφαρμογή του δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί «δεύτερες σκέψεις» ακόμα και στις τάξεις των ρεπουμπλικάνων. Αιχμή, η παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Τελικά υπήρξε συμβιβασμός σε ένα βασικό ζήτημα: Αρχικά η λεγόμενη «διάταξη για τις βιβλιοθήκες» έδινε στις υπηρεσίες ασφαλείας το δικαίωμα να ερευνούν το ιστορικό πολιτών χωρίς δικαστική έγκριση. Τελικά, η δικαστική έγκριση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ