Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επικίνδυνος κατήφορος

Τα τελευταία 15 χρόνια η χώρα μας υποδέχεται χιλιάδες οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Ανθρωποι που το βάζουν στα πόδια φεύγοντας από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τους πολέμους. Ανθρωποι που διώκονται για τις ιδέες τους, τα θρησκευτικά τους «πιστεύω», τους αγώνες τους για μια καλύτερη ζωή. Η πολιτική του οικονομικού στραγγαλισμού που εφαρμόζουν σε βάρος των xωρών τους οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως και οι πόλεμοι που γεννούν οι επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχουν γεννήσει τα κύματα των απελπισμένων που «σκάνε» στις ελληνικές ακτές. Αλλοι με πλοία - θαλασσοπνίχτες, άλλοι κρυμμένοι σε κρυψώνες φορτηγών, άλλοι ακροβατώντας στα ναρκοπέδια.

Τα πρώτα χρόνια για το ελληνικό κράτος οι αλλοδαποί ήταν ανύπαρκτοι, χωρίς άδειες παραμονής και εργασίας, «αόρατο» ανθρώπινο δυναμικό για να τροφοδοτούνται οι στρατιές της μαύρης εργασίας. Οι απελάσεις ήταν το όπλο αντιμετώπισής τους. Αυτή ήταν η επίσημη πολιτική. Καταστολή, επαναπροωθήσεις και μαύρη εργασία. Ακολούθησε η λεγόμενη πολιτική της νομιμοποίησής τους. Ομως, οι προϋποθέσεις απόκτησης της πράσινης κάρτας ήταν τόσο περιοριστικές που κατέστησαν δύσκολη έως ακατόρθωτη την απόκτησή της. Συγκεκριμένα, χρειάζεται βεβαίωση από ασφαλιστικό φορέα για την καταβολή εισφορών τη στιγμή που η συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται ανασφάλιστοι και με χαμηλά μεροκάματα. Οι ξένοι εργάτες παρέμειναν το φτηνό εργατικό δυναμικό, ευάλωτο σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Απελπισμένοι πολλοί από αυτούς ζητούν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Αλλά αυτό χορηγείται με... τσιγκουνιά από το ελληνικό κράτος.

Τμήμα αυτής της πολιτικής αποτέλεσε και η «λάσπη» που έριχναν κάθε τόσο αρχές και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα ρεπορτάζ για «ξένους εγκληματίες» που ευθύνονται για την άνοδο της εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Βέβαια, κατά καιρούς τα στοιχεία των αρχών ανέφεραν πως η συμμετοχή των αλλοδαπών στην άνοδο της εγκληματικότητας δεν ήταν τόση όση φαινόταν από τα «κίτρινα» ρεπορτάζ. Ομως, η εικόνα του ξένου που λειτουργεί επιβουλευτικά για το νόμο και την τάξη επιβλήθηκε. Και πώς να μην επιβληθεί, αφού, σύμφωνα με δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, σε κείμενο έφεσης που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, «οι λαθρομετανάστες ευθύνονται για το αυξημένο κλίμα εγκληματικότητας. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διαφυλαχτεί η έννομη τάξη, δε συνιστούν κατάφωρη προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας οι εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης. Επί πλέον, δε δικαιολογείται οποιαδήποτε χρηματική αποζημίωση, όταν οι διωκτικές αρχές ξεπερνούν αυτά τα όρια». Αυτή ήταν η θέση του ελληνικού δημοσίου απέναντι στον Ντεουάν Χαμπίμπ από το Μπαγκλαντές που κρατήθηκε παράνομα για έναν ολόκληρο χρόνο προκειμένου να απελαθεί.

Αυτό που αναφέρεται στο κείμενο της έφεσης, δεν είναι τίποτα άλλο από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί που κρατούνται για μήνες στις φυλακές και τα κρατητήρια, χωρίς κατηγορία, περιμένοντας να τους ξαποστείλουν από εκεί που ήρθαν. Η κατάσταση αυτή επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια. Και γι' αυτό ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μόνο που, τώρα, η πρακτική αυτή ομολογείται και εγγράφως...


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ