Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Σε ιδιώτη και η συνταγογραφία

Ανατέθηκε η διαχείριση των συνταγών σε ιδιώτη, στη κατεύθυνση των περικοπών 

Αποφασίστηκε χτες κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ η κυβερνητική απόφαση για την προώθηση προγράμματος μηχανογράφησης της «διαχείρισης συνταγών φαρμακείων», με το οποίο επιδιώκεται να μειωθεί δραστικά, κατά 30%, η φαρμακευτική περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ιδρύματος. Το... πρόγραμμα θα αναλάβει ιδιωτική εταιρία που θα προσληφθεί μετά από δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό.

Το... νέο πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το κύριο πρόβλημα, που είναι οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων από τις πολυεθνικές του χώρου που επιβαρύνουν υπέρμετρα το ΙΚΑ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περίοδο '89 - '99 η κατανάλωση κουτιών φαρμάκων αυξήθηκε κατά 50%, ενώ η δαπάνη κατά 600%. Αντίθετα και εδώ επιλέγεται η «λύση» των περικοπών για τους ασφαλισμένους.

Η εταιρία που θα αναλάβει τη διαχείριση της συνταγογραφίας θα αμειφθεί με το υπέρογκο ποσό του 1,5 δισ. δραχμών και αυτό όταν μπορεί να υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και να ενταχθεί στο υπάρχον πρόγραμμα πληροφορικής. Μάλιστα, με νόμο είχε προβλεφτεί η δημιουργία 40 οργανικών θέσεων εργασίας πληροφορικής στο ΙΚΑ, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε και δεν προσλήφθηκαν εξειδικευμένοι στην πληροφορική....

Το ζήτημα είχε τεθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, όμως υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από πολλά μέλη της διοίκησης και παραπέμφθηκε για τη χτεσινή συνεδρίαση. Παρόλο που επαναδιατυπώθηκαν επιφυλάξεις, υπερψηφίστηκε από τους παρόντες, με μόνη εξαίρεση τον Θ. Κακαβά, εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΕΣΑΚ που καταψήφισε την πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ