Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΛΑΣΕ ΧΑΛΣΤΡΟΜ
Casanova

Γιατί να γυριστεί μια ακόμα ταινία για τον Καζανόβα; Ο μόνος λόγος, που θα δικαιολογούσε μια τέτοια απόπειρα, θα ήταν, αν κάποιος ήθελε, να ρίξει μια νέα ματιά στο «φαινόμενο». Στους ιστορικούς λόγους, που γέννησαν αυτόν τον «θρύλο». Ο Casanova, του Λάσε Χάλστρομ, όχι μόνον δεν αποπειράται μια τέτοια ή παρόμοια προσέγγιση, αλλά, σας βεβαιώνω, δε διαθέτει ούτε ένα ικανό επιχείρημα. Γι' αυτό αναγκαστικά περιφέρεται αμήχανα επάνω στην οθόνη. Τόσο αμήχανα, που δίνει όλο το χρόνο και όλες τις αιτίες στον θεατή, να πλήξει. Και αν δεν υπήρχε η Βενετία, αυτό το μοναδικό «ντεκόρ» αρχιτεκτονικής και οι θαυμάσιες κλασικές και προκλασικές μουσικές, που ακούγονται, η πλήξη, θα ήταν αφόρητη!

Οι δημιουργοί της ταινίας, φαίνεται, είχαν συναίσθηση της ανυπαρξίας ικανών λόγων, ενός δυνατού θέματος, για να γυρίσουν μια ταινία για τον Cazanova, γι' αυτό κατέφυγαν στον ...Σαίξπηρ! Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθεις ότι παρακολουθείς τον «Εμπορο της Βενετίας». Και αυτόν, βέβαια, χωρίς το βάρος του σαιξπηρικού λόγου. Στον οποίον λόγο ενυπάρχει η σκέψη και η ποίηση, που δεν υπάρχει στον Casanova.

Στον «Εμπορο της Βενετίας - Casanova» το μόνο που υπάρχει είναι ο χώρος (Βενετία), τα πλούσια κοστούμια εποχής, οι θαυμάσιοι εσωτερικοί χώροι με τα παλάτια, τις μεγάλες αίθουσες και τα παλιά έπιπλα! Και υπάρχουν, βέβαια, και οι γνωστοί ηθοποιοί που παίζουν, αμήχανα, φυσικά, τους άδειους από περιεχόμενο και συγκρούσεις ρόλους τους.

Παίζουν: Χιθ Λέτζερ, Σιένα Μίλερ, Τζέρεμι Αϊρονς, Λίνα Ολιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ