Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κρίση πλέον και εντός κυβέρνησης

Σήμερα συζητιέται η συνταγματικότητα του νόμου που έχει ξεσηκώσει τη νεολαία και τους εργαζόμενους

Οι δυνάμεις καταστολής έδρασαν στις κινητοποιήσεις της Τρίτης, πραγματοποιώντας 500 και πλέον συλλήψεις... εκφοβισμού
Οι δυνάμεις καταστολής έδρασαν στις κινητοποιήσεις της Τρίτης, πραγματοποιώντας 500 και πλέον συλλήψεις... εκφοβισμού
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Σοβαρή πολιτική κρίση» βλέπει ο γαλλικός και ο ξένος Τύπος, πλέον, στη Γαλλία μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις και την επιτυχημένη γενική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την Τρίτη, ενάντια στο νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση. Σήμερα, αναμένεται η γνωμάτευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου, απόφαση που θα δρομολογήσει εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Τα 5 μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, με κοινή επιστολή τους, ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου Σιράκ. Από το Προεδρικό Μέγαρο ανακοινώθηκε ότι, εντός των ημερών, «θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος», που, επιπλέον, ανέβαλε όλες τις μετακινήσεις του εκτός Παρισιού. Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις της Τρίτης προκάλεσαν περαιτέρω τριγμούς στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαρκοζί, διαχώρισε περισσότερο τη θέση του. Επισκεπτόμενος αιφνιδιαστικά την πλατεία Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια των περιορισμένων επεισοδίων μετά το τέλος της πορείας την Τρίτη (έγιναν τουλάχιστον 500 συλλήψεις), υπογράμμισε ότι «ο συμβιβασμός δεν είναι κακή λέξη» επαναλαμβάνοντας την πρόταση περί «ολιγόμηνης αναστολής της εφαρμογής του νόμου».

Τα εργατικά συνδικάτα, οι φοιτητικές και μαθητικές ενώσεις, μετά από συμβούλιο, καλούν σε νέα γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις την επόμενη Τρίτη 4 Απρίλη. Οι φοιτητικές οργανώσεις, επίσης, προχώρησαν, χθες, σταδιακά και σε νέες μορφές κινητοποιήσεων, αποκλείοντας, για λίγες ώρες, δρόμους, σιδηροδρομικούς σταθμούς και εθνικές οδούς.

Από την πλευρά της, η Ενωση των μαθητικών οργανώσεων αντέδρασε έντονα στην οδηγία που δόθηκε από τον υπουργό Παιδείας Ζιλ ντε Ρομπιέν για «λειτουργία όλων των σχολείων σήμερα Πέμπτη, και επιβολή κυρώσεων στους καταληψίες». Στην οδηγία αναφέρεται ως τελευταία λύση η χρησιμοποίηση της αστυνομίας για να σπάσουν οι καταλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ