Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Ψηφίσματα για Παλαιστίνη, Ιράκ και Νταρφούρ...

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Με μία διακήρυξη που αφορά στις παλαιστινιακές εκλογές, στο Ιράκ και στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ ολοκληρώθηκαν χτες στο Χαρτούμ οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου.

Αναφορικά με τις πρόσφατες παλαιστινιακές εκλογές, η διακήρυξη του Χαρτούμ καλεί τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί το αποτέλεσμα και την ανάδειξη της Χαμάς στην εξουσία, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα την υποστήριξη στην αραβική ειρηνευτική πρόταση του 2002 για ειρήνη με το Ισραήλ εφόσον αυτό αποχωρήσει απ' όλα τα αραβικά εδάφη της Μέσης Ανατολής. Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για το Ιράκ προβλέπει την αποστολή πρέσβεων αραβικών χωρών στη Βαγδάτη δίχως να ορίζεται σχετικό χρονοδιάγραμμα. Οσον αφορά στο Νταρφούρ, αναφέρεται αόριστα η υπόσχεση του Συνδέσμου για οικονομική υποστήριξη της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη δυτική σουδανική επαρχία, ενώ εκφράζεται αντίθεση στην αντικατάσταση της δύναμης με αποστολή κυανοκράνων δίχως τη συγκατάθεση του Χαρτούμ.

Στο κλείσιμο των εργασιών της διάσκεψης, ο γγ του Συνδέσμου Αμρ Μούσα επανέλαβε την πρότασή του για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς απ' όλες τις αραβικές χώρες, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ να δεσμευτεί προσχωρώντας στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ