Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Παραμένει η ένταση σιιτικών ηγεσιών - κατοχής

Μετά από χτεσινή έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη

Associated Press

Μετά από χτεσινή έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την παραίτηση του σιίτη Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι από μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία φέρεται να ζήτησε ο Αμερικανός «υπερπρέσβης» Ζαλμάι Κχαλιζάντ. Η είδηση επιβεβαιώνεται μόνον από σιίτες αξιωματούχους, που απέδιδαν τη στάση Κχαλιζάντ στην κρίση που έχει προκληθεί στις σχέσεις κατοχικών δυνάμεων - σιιτικών, κυρίως θρησκευτικών, οργανώσεων μετά την επιδρομή της Κυριακής σε τέμενος.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σιιτικά κοσμικά κόμματα, σουνιτικά και κουρδικά έχουν, επίσης, ζητήσει την αποχώρηση Τζαφάρι, εκτιμώντας ότι σχετίζεται με ακραία σιιτικά στοιχεία, που ευθύνονται για δολοφονίες, εξαφανίσεις μη σιιτών. Χτες, πάντως, αναβλήθηκαν για πολλοστή μέρα οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, ένοπλοι με στολή κομάντος της αστυνομίας εισέβαλαν σε κατάστημα ηλεκτρονικών, σκοτώνοντας 8 εργαζόμενους και τραυματίζοντας 6. Είναι η τρίτη συνεχόμενη μέρα που γίνονται επιθέσεις σε τέτοια καταστήματα, χωρίς προφανή λόγο. Μικρότερης ισχύος αντικατοχικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη και στην επαρχία Ντιγιάλα, ενώ 3 μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης του ακραίου σιίτη ηγέτη σκοτώθηκαν από αγνώστους στη Βαγδάτη. Επίσης, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3 σε βομβιστική επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ