Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κυβερνητικό «λάδι» στη «φωτιά» του ΠΑΣΟΚ

Το χτύπημα μέσω της «ενοποίησης» των ταμείων που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση επιταχύνει η ΝΔ

Η αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσα από τη λεγόμενη «ενοποίηση των ταμείων» είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης την επόμενη διετία. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων.

Αυτό προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, στην «Καθημερινή της Κυριακής», ενώ το κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει την πρόθεση της κυβέρνησης να «αξιοποιήσει» τα αποθεματικά των ταμείων.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως προβλέπει και ο νόμος 3029, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2002, μέχρι το τέλος του 2007, πρέπει να υπαχθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι κλάδοι κύριας σύνταξης των ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, Εθνικής, ΑΤΕ, ΕΤΒΑ, των συνεταιριστικών οργανώσεων και το ΤΑΠΑΕ-Εθνικής. Η υπαγωγή αυτή άμεσα θα σημάνει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ με δεδομένο ότι ορισμένα απ' αυτά έχουν οδηγηθεί στα ελλείμματα, το σίγουρο είναι ότι θα επιβληθούν χειρότεροι όροι συνταξιοδότησης απ' αυτούς που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Μετά το Πάσχα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει τις σχετικές προσκλήσεις προς τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να αρχίσει ο περίφημος «κοινωνικός διάλογος» για το σύνολο του Ασφαλιστικού.

Η νέα «αξιοποίηση» των αποθεματικών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σημαίνει άλλη μια προσπάθεια, με τα χρήματα των εργαζομένων, να στηριχτεί ο χρηματιστηριακός τζόγος αλλά και οι επενδύσεις μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό, όπως έγινε και στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο υπουργός δε απέρριψε το ενδεχόμενο με χρήματα του ΙΚΑ να στηριχτεί η Εθνική για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας, και παρέπεμψε σε αποφάσεις που θα πάρουν οι διοικήσεις των ταμείων. Οταν είναι γνωστό, ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στις διοικήσεις αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ