Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Τουριστικό προϊόν» η Υγεία!

Δυο νομοσχέδια για το θεραπευτικό και ιατρικό τουρισμό ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, αβαντάροντας έτσι και το τουριστικό κεφάλαιο

Οσον αφορά την αποκατάσταση, ο δημόσιος τομέας είναι στην κυριολεξία γυμνός και το «φιλέτο» διεκδικεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο
Οσον αφορά την αποκατάσταση, ο δημόσιος τομέας είναι στην κυριολεξία γυμνός και το «φιλέτο» διεκδικεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο
Σε αποκλειστικό υπεύθυνο για την κάλυψη των υπηρεσιών Υγείας στις νησιωτικές περιοχές, αναγορεύεται το τουριστικό κεφάλαιο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το φαιδρό πρόσχημα ότι με αυτήν την επιλογή μπορεί να υπάρξει ένα ...«πρόσθετο εισόδημα» για τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών! Ετσι, το αγαθό της Υγείας μετατρέπεται σε «νέο μοντέλο τουριστικού προϊόντος» και εκχωρείται στους επιχειρηματίες στο όνομα του ανταγωνισμού.

Για την προετοιμασία αυτής της ευρω-κατευθυνόμενης εμπορευματοποίησης στο χώρο της Υγείας, οι ευρωβουλευτές Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ), Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ) και Γιώργος Χατζημαρκάκης (Φιλελεύθεροι της Γερμανίας) οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης ημερίδα με θέμα: «Τουρισμός και Υγεία - Ευρωπαϊκές Προοπτικές», με βασικό ομιλητή τον Μάρκο Κυπριανού, επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή. Και χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με τον Μάρκο Κυπριανού, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Θ. Σκορδάς.

Απροκάλυπτες ομολογίες

Στην ημερίδα του Αγίου Νικολάου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Αρναουτάκης διατύπωσε το ...αίτημα να προχωρήσει «η πολιτεία σε νέο νομοθετικό πλαίσιο, που πραγματικά θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες, γιατί ανταγωνίστριες χώρες έχουν πολύ υψηλό ποσοστό προσέλκυσης τουριστών Υγείας και εμείς δυστυχώς έχουμε μείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα». Και χτες μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι «σύντομα το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταθέσει δύο νομοσχέδια για τον ιατρικό και θεραπευτικό τουρισμό στα πλαίσια και της γενικότερης πολιτικής που αναπτύσσει τον τελευταίο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την οποία ο κ. Κυπριανού είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει».

Από την πλευρά του, ο Μάρκος Κυπριανού και απαντώντας στην Κρήτη στην Ερώτηση αν μπορεί να στηριχτεί ο τουρισμός Υγείας από ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα, είπε: «Στη νέα οικονομική περίοδο υπάρχουν δυνατότητες μεγαλύτερης αξιοποίησης των διαρθρωτικών κονδυλίων για την υποδομή στον τομέα της Υγείας. Οχι ειδικά για τον τουρισμό, αλλά από τη στιγμή που η υποδομή και οι υπηρεσίες Υγείας μπορούν να ενισχυθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια, τότε μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο».

Στο ίδιο μήκος της χυδαίας εμπορευματοποίησης κινήθηκαν και οι ευρωβουλευτές: «Πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσει να υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα προσελκύσουμε υψηλό ποιοτικά τουρισμό που θα δώσει θέσεις απασχόλησης και ένα νέο μοντέλο τουριστικού προϊόντος», είπε απροκάλυπτα ο Στ. Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ) για να συμπληρώσει, επίσης απροκάλυπτα, ο Κ. Χατζηδάκης (ΝΔ): «Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε νέες μορφές ποιοτικού τουρισμού και μια από αυτές είναι ο ιαματικός, ο τουρισμός Υγείας. Αν συνδυαστούν οι τουριστικές υπηρεσίες με αυτές της Υγείας, μπορούμε να έχουμε και άλλους τουρίστες που ενδιαφέρονται γι' αυτόν τον τομέα και με αυτόν τον τρόπο να έχουμε πρόσθετο εισόδημα στις τουριστικές περιοχές. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους φορείς της Υγείας και του τουρισμού».

Ετοιμάζονται τα νομοσχέδια

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι ρυθμίσεις των νομοσχεδίων θα περιλαμβάνουν κίνητρα προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού να αναπτύξουν μονάδες αποκατάστασης ή αιμοκάθαρσης, στις οποίες θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία των τουριστών, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτός απ' αυτά όμως, υπάρχουν και άλλα σχέδια, όπως η μετατροπή σε εμπορευματική μονάδα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στην Κέρκυρα μετά τη διαβόητη αποασυλοποίηση (με σάουνες, υδρομασάζ, γυμναστήριο, αίθουσες χορού κλπ.) και με τη μορφή ΝΠΙΔ.

Κατά τα άλλα, τόσο ο Μ. Κυπριανού, όσο και ο Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσαν για την ετοιμότητα - σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αντίστοιχα - για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ