Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ενα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους, καθώς προχωράμε προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι τα περίφημα «ευρωενωσιακά προγράμματα» που υλοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πραγματικός στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να περιορίσουν τις αντιδράσεις που δημιουργούνται από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαίτερα για τις δράσεις που αφορούν τους τομείς Υγείας και Πρόνοιας, έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από προγράμματα, πάντα σε συνεργασία με ιδιώτες, για την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής πολιτικής σε ορισμένες μόνο κοινωνικές ομάδες (σ.σ. κυρίως εξαθλιωμένους). Αποκαλύπτεται ότι η κοινή δράση δήμων που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ με ιδιώτες για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας, έχει σκοπό την επιχειρηματική δραστηριότητα. Και ανοίγει νέους δρόμους για την παραπέρα εμπορευματοποίηση αυτών των υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τέτοιων προγραμμάτων, είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι», 5ετούς διάρκειας. Εφαρμόζεται μόνο από Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ). Από την προγραμματική σύμβαση με τους δήμους, εκείνο που προκύπτει είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα - εκτός από την είσπραξη χορηγιών, δωρεών, επιδοτήσεων - να τιμολογούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, όπου υπάρχει δυνατότητα και προσφορά αποζημίωσης.

Ο Δήμος Αθήνας (ΝΔ) εφάρμοσε, το 1998, πρόγραμμα «επανένταξης των μακροχρόνιων ανέργων, αστέγων στην αγορά εργασίας», το οποίο ανέλαβε να εφαρμόσει η «Αναπτυξιακή Εταιρία» του Δήμου (ΝΠΙΔ), σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρία «Πρίσμα». Το ύψος των κονδυλίων (100 εκατ. δρχ.) προβλεπόταν να διαχειριστεί κατά 50% η ιδιωτική εταιρία, 45% η αναπτυξιακή και 5% ο Δήμος. Φυσικά, οι λιγότερο ωφελημένοι είναι αυτοί για τους οποίους προορίζονται τα προγράμματα - και στην προκειμένη περίπτωση οι μακροχρόνια άστεγοι και άνεργοι. Συμβουλευτική υπηρεσία με την επωνυμία «Συνήγορος κατά των Διακρίσεων» και με στόχο την επανένταξη των κοινωνικά αποκλεισμένων, ξεκίνησε ο Δήμος Περάματος (ΝΔ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διακρατικού προγράμματος, μαζί με την ιδιωτική εταιρία «Πρίσμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ