Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
Οι ελλείψεις κερκόπορτα για ιδιωτικοποιήσεις

Κάλεσμα αγώνα από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ)

Ελλείψεις προσωπικού και ιδιωτικοποιήσεις είναι το δίπτυχο της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ στα νοσοκομεία
Ελλείψεις προσωπικού και ιδιωτικοποιήσεις είναι το δίπτυχο της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ στα νοσοκομεία
Με το μόνιμο έλλειμμα 25.000 κενών θέσεων νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκει και φέτος τη χώρα μας η 12η του Μάη, που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή. Η θέση των νοσηλευτών χειροτερεύει απ' τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει τη λιτότητα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας χρησιμοποίησαν τις ελλείψεις ως μέσο απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και στη συνέχεια παρουσίασαν «ως λύση» την εκχώρηση βασικών τομέων (φύλαξη, σίτιση) στους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ένα ακόμα βήμα παραπέρα και με αιτιολογία την έλλειψη κρεβατιών ειδικών μονάδων προχώρησε σε συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές για τα νεογνά και για κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια ώρα όμως κρατά κλειστά 150 πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι προσλήψεις όλων των κατηγοριών των εργαζομένων και των γιατρών στα νοσοκομεία την περίοδο 1996- 2005 ήταν συνολικά 31.379 (14.540 νοσηλευτές και 5.464 γιατροί).

Η αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνεται και στο νέο μισθολόγιο. Ο μεικτός βασικός μισθός είναι: Για πρωτοδιοριζόμενους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) 629 ευρώ, για Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) 736 ευρώ, Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) 824 ευρώ και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) 862 ευρώ. Αλλά και γι' αυτούς που έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας οι βασικοί μισθοί είναι: ΥΕ 1.088 ευρώ, ΔΕ 1.273 ευρώ, ΤΕ 1.425 ευρώ και ΠΕ 1.491 ευρώ.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών»

Η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και για σήμερα έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι μέχρι 3 μ.μ.).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή της για τη 12η του Μάη επισημαίνει ότι η απόφαση πάρθηκε «κάτω από την όξυνση των προβλημάτων των υγειονομικών και την πίεση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ», και καλεί τους εργαζόμενους από κοινού να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα: Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ώστε ο βασικός να φτάσει 1.300 ευρώ, αναγνώριση των χώρων της Υγείας ως ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη όλων των υγειονομικών, αποκλειστικά δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Συντάξιμες αποδοχές στο 80% του τελευταίου μισθού, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ