Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κλιμάκωση του αγώνα η απάντηση στον εμπαιγμό

Οι κλωστοϋφαντουργοί της πόλης που έμειναν χωρίς δουλιά καταγγέλλουν τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ενόχους για την τροπολογία που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή

Βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους δεν κάνουν οι απολυμένοι της Νάουσας, που κλιμακώνουν ενωμένοι τον αγώνα τους

Motion Team

Βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους δεν κάνουν οι απολυμένοι της Νάουσας, που κλιμακώνουν ενωμένοι τον αγώνα τους
Χωρίς ταλαντεύσεις, ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας συνεχίζουν τον αγώνα, κόντρα στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ, όπως αποκαλύφθηκε μέσα από τη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία. Μια τροπολογία που σε καμία περίπτωση, ούτε στην αρχική της μορφή ούτε και όπως τελικά ψηφίστηκε, δεν απαντά στο δικαίωμά τους για σταθερή και μόνιμη δουλιά, για πλήρη σύνταξη και, φυσικά, στα μέτρα που διεκδικούσαν για ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Την ίδια στιγμή που οι υποσχέσεις για σύνταξη μετατρέπονταν σε επίδομα, και αυτό αμφιβόλου διάρκειας, οι απολυμένοι από τα Κλωστήρια «Β» - «Ολυμπιακή», την «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και του «Παπαφιλίππου» απαντούσαν με νέα μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Νάουσας. Χτες βράδυ σε έκτακτη συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας αναμενόταν να αποφασίσει την πραγματοποίηση πανναουσαϊκού συλλαλητηρίου στις 18 του Μάη, μέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ).

«Δε θα καταφέρουν να μας διασπάσουν...»

Η οργή και η αγανάκτηση των απολυμένων δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Εχουν καταλάβει πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, όλοι τους, θέλουν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους, με θύματα τους εργαζόμενους και άνεργους σε όλη τη χώρα. Από τους εκατοντάδες εργάτες που απολύθηκαν μόλις τα δύο τελευταία χρόνια από τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, μόλις οι 100-120 δικαιούνται να πάρουν το επίδομα που ψήφισαν ΝΔ και ΣΥΝ. Λογική επιδοματική δηλαδή, με την οποία συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που για «αντιπολιτευτικούς» λόγους δεν ψήφισε την τροπολογία.

Για τους υπόλοιπους, πρόσφατα απολυμένους, ή τους χιλιάδες ακόμη άνεργους της Νάουσας, καμία πρόνοια. «Τι έκαναν; Δίνουν ένα επίδομα σε όσους θα έχουν 7.500 ένσημα και θα είναι 50 χρόνων μέχρι το 2008. Για όλους τους υπόλοιπους τίποτα. Προσπαθούν να μας διασπάσουν, όμως δε θα το καταφέρουν. Κανένας δεν ωφελείται από αυτή την εξέλιξη. Κανένας δεν ωφελείται από την πολιτική τους», φώναζε ο Στέλιος, 46 χρόνων, με περισσότερα από 8.500 ένσημα, που όμως ούτε το επίδομα δε δικαιούται να πάρει.

Συνένοχοι οι συνδικαλιστές της συναίνεσης

Αλλά και όσοι προβλέπεται να επιδοτηθούν, κι αυτοί αντιδρούν, αναγνωρίζοντας την παγίδα που κρύβεται πίσω από την αρνητική εξέλιξη, με δεδομένες τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. «Λένε, θα μας δίνουν το επίδομα μέχρι να μας βρούνε δουλιά. Στον ΟΑΕΔ υπάρχει μια ανακοίνωση για μια επιχείρηση στην Αταλάντη που ψάχνει εργάτες. Αν μας προτείνει ο ΟΑΕΔ να ξεσπιτωθούμε, να παρατήσουμε την οικογένεια, για μια δουλιά σε άλλη πόλη και αρνηθούμε, μπορούν να μας κόψουν το επίδομα και να μας πετάξουν στην ανεργία», προειδοποιεί ο Γιώργος.

Η Μαρία καταγγέλλει τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ που πρώτοι άνοιξαν το χορό των αντιδράσεων για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να μαζέψει την τροπολογία για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Και ο Τάκης, οργισμένος, εγκαλεί τους συνδικαλιστές της (Π)ΑΣΚΕ στη Νάουσα, «τον Ραπτόπουλο και το Βαδόλα», που τις προηγούμενες μέρες πανηγύριζαν για τη γενναιοδωρία της κυβέρνησης να προωθήσει πρόωρη συνταξιοδότηση, την ώρα που σε συνεργασία με την εργοδοσία προετοίμαζαν νέα στρατιά ανέργων. Μάλιστα, είχαν κάνει και λίστες για οικειοθελείς αποχωρήσεις στο εργοστάσιο «Γ» των Κλωστηρίων και στο εργοστάσιο του «Βαρβαρέσου».

«Μας θέλουν καταδικασμένους»

Οι απολυμένοι απαντούν και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ που ως διέξοδο στο οξυμένο πρόβλημα των ανέργων της Νάουσας πρόβαλαν ο ένας τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και νέα κίνητρα για την εργοδοσία και ο άλλος την «κοινωνικά χρήσιμη» εργασία. «Μας θέλουν καταδικασμένους στη μερική και απλήρωτη απασχόληση. Θέλουν να μας κάνουν όλους σχολικούς φύλακες. Αλλά και σχολεία δεν υπάρχουν», σχολίασε ο Βασίλης.

Κόντρα στο μέλλον που σχεδιάζουν όλοι αυτοί που προσκυνούν τον ευρωμονόδρομο του κεφαλαίου, οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί στέκονται όρθιοι και αποφασισμένοι να δυναμώσουν την πάλη τους. Με μπροστάρη το ταξικό Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σε συντονισμό με εργαζόμενους και άνεργους άλλων κλάδων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για την πλήρη και ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων. Κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα και διεκδικούν: Πλήρη σταθερή δουλιά για όλους, επιδότηση όλων των ανέργων με 1.050 ευρώ το μήνα για όσο είναι άνεργοι, αναγνώριση του χρόνου της ανεργίας ως συντάξιμου, πλήρη συνταξιοδότηση όλων των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας με 7.500 ένσημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινό μέτωπο για την κλιμάκωση του αγώνα (2009-06-25 00:00:00.0)
Τροπολογία για τους απολυμένους (2008-04-05 00:00:00.0)
«Δεν ξεμπέρδεψαν με τους αγώνες μας!» (2006-05-17 00:00:00.0)
Ρύθμιση - κοροϊδία (2006-05-14 00:00:00.0)
Υπόλογοι απέναντι σε ανέργους και εργαζόμενους (2006-05-11 00:00:00.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ανέργων και απολυμένων (2006-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ