Πέμπτη 18 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συνδιαχείριση...

Επιμένει, με ένταση στην προβολή των αξιώσεών της στο Αιγαίο, η Τουρκία

Τη θέση της, περί θαλάσσιων περιοχών με αδιευκρίνιστη κυριαρχία, φρόντισε να επαναλάβει και να υποστηρίξει η Τουρκία, με αφορμή την άδεια που ζήτησε και έλαβε από την Αθήνα γερμανικό πανεπιστήμιο για πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών βόρεια της Κρήτης.

Η Αγκυρα, αφού διαμαρτυρήθηκε στην Αθήνα για την άδεια που έδωσε στους Γερμανούς, φρόντισε να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της για την περιοχή, αποστέλλοντας πολεμικά πλοία να παρακολουθούν το υπό γερμανική σημαία ωκεανογραφικό. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με διαβήματα που υπέβαλε, υπέδειξε στο Βερολίνο πως για την πραγματοποίηση των ερευνών βόρεια της Κρήτης, απαιτείται άδεια και από την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις τουρκικές απόψεις». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι θέσεις της Αγκυρας γύρω από το ζήτημα που ανέκυψε με τις έρευνες του γερμανικού πλοίου «Ποσειδών» στο Αιγαίο, εντάσσονται στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου της Βέρνης του 1976 και του ανακοινωθέντος της Μαδρίτης του 1997 και γνωστοποιήθηκαν στην Αθήνα. Ο N. Ταν είπε επίσης ότι η Αγκυρα ζήτησε από τη Γερμανία να αποφεύγει παρεμβάσεις «στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο και συνίστανται σε πολλές νομικές και πολιτικές διαφορές». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης ότι «από την πρώτη στιγμή δόθηκε, με σοβαρότητα και σχολαστικότητα, προσοχή στο όλο ζήτημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας».

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για τις τουρκικές κινήσεις προς το Βερολίνο. «Δεν έχει περιέλθει έως τώρα στη γνώση της ελληνικής πλευράς κάτι τέτοιο, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως το πλοίο, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται καθ' οδόν προς την Κρήτη, όπου και θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες».

Το ωκεανογραφικό «Ποσειδών», πράγματι, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ερευνών του, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με βάση την άδεια που έδωσε η Αθήνα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η δεύτερη φάση της άσκησης θα ξεκινήσει στις 20 του μηνός. Γι' αυτήν τη δεύτερη φάση, η Αγκυρα έχει διαμηνύσει ότι πρέπει να ζητηθεί και άδεια από την τουρκική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ