Σάββατο 20 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Ο ΑΝΕΜΟΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ»

ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ: «Η κίνηση ξεκινούσε από την Παρασκευή, με τα πανδοχεία έτοιμα να υποδεχτούν τους παζαριώτες. Ποδοβολητά ζώων και κουδουνίσματα. Πραματευτάδες πολύξεροι και πολύπειροι. Τεχνίτες απ' όλες τις ειδικότητες: Σιταγορά, ζωαγορά, λαχαναγορά, ψαραγορά, φρουταγορά, παντοπωλεία, πατσατζίδικα μπαλωματάδικα, κουρεία, μια ζωντανή αγορά με δυναμική οικονομία και πολλούς συναλλασσόμενους, που έρχονταν από τα χωριά της Ηπείρου, της Κόνιτσας, των Γρεβενών, της Καστοριάς, μέχρι και της Κορυτσάς. Είναι ένα οδοιπορικό μνήμης στη φυσιογνωμία και την τοπογραφία της παραδοσιακής σαββατιάτικης αγοράς» (από την παρουσίαση του βιβλίου για την αγορά στο Τσοτύλι που εκδόθηκε από την Εταιρία Μελετών Ανω Βοΐου / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ: «Η ταινία εστιάζει στην ιστορία μιας ομάδας επαναστατών στην Ιρλανδία του 1920, που δημιουργήθηκε με στόχο την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία και εξελίχθηκε στον IRA (...) Ο νεαρός γιατρός Ντέμιαν, ο οποίος ετοιμάζεται να αφήσει την πατρίδα του για να δουλέψει στο Λονδίνο, μένει πίσω έπειτα από την αναίτια δολοφονία ενός 17χρονου φίλου του από Βρετανούς στρατιώτες. Με τον αδελφό του σχηματίζει μια ομάδα που αρχίζει έναν αντάρτικο αγώνα, που θα κορυφωθεί με σαμποτάζ, προδοσίες, φυλακίσεις και εκτελέσεις (...) Η αρχική μαχητικότητα θα μετριαστεί από την πλευρά κάποιων ηγετών (...) Η ανακωχή και η πρώτη συμφωνία - περιορισμένης - ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας από τη Βρετανία θα φέρει αντιμέτωπους αδελφό με αδελφό» (από την παρουσίαση της νέας ταινίας του Κεν Λόουτς «Ο άνεμος που σηκώνει το κριθάρι» / «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ: «Δεν είναι δύσκολο να φαντασθούμε τη σημερινή αμερικανική ηγεσία ή τη σημερινή πολωνική κυβέρνηση να προχωρούν στην ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας από τον κομμουνισμό, και στην ίδια λογική μπορούμε να περιμένουμε την οργάνωση "Οπους Ντέι" να ζητά την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας σε βάρος των Καθολικών στη Γαλλική Επανάσταση και τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο» (ο Γ. Καπόπουλος για την αστυνόμευση της Ιστορίας / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ