Σάββατο 20 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μοχλός αντιλαϊκής επίθεσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το «όραμά» του για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση εργαλείο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής των «μεταρρυθμίσεων» παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής, ζητώντας παράλληλα τη συναίνεση και τη στήριξη των γαλαζοπράσινων δημοτικών αρχόντων.

Οι αντιδραστικές πολιτικές και «τομές», που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - στο πλαίσιο των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - αποδεικνύουν περίτρανα την ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στις επικείμενες δημοτικές εκλογές σε βάρος των γαλαζοπράσινων συνδυασμών. Αντίθετα, είναι ξεκάθαρο ότι αν ενισχυθεί θα ενταθεί η αντιλαϊκή επίθεση, με μοχλό και το μηχανισμό των νομαρχιών και των δήμων.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες σε συνέδριο στους Δελφούς, δεν έκρυψε ότι βασική αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η «στήριξη της επιχειρηματικότητας» και της «προώθησης των επενδύσεων», χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό το εργαλείο των (φιλομονοπωλιακών) Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Οι ΣΔΙΤ αποτελούν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τεράστια τομή, μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση», επειδή, όπως είπε, «έτσι μπορούν να πραγματοποιούν σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς και, ιδίως, στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού, χωρίς να είναι, κατ' ανάγκην, δεσμευμένες από τον κρατικό κορβανά». Το δέλεαρ που χρησιμοποίησε ήταν ότι έτσι «ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο δράσεων, που διαφορετικά θα ήταν διαρκώς υπό την αίρεση των πιστώσεων κάθε χρόνου». Παράλληλα, επανέλαβε ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα θωρακίσει τους δήμους και τις νομαρχίες από «αμφισβητήσεις» των αρμοδιοτήτων, «οι οποίες συνιστούν αποστολή του κράτους και έχουν ανατεθεί σε αυτήν» (π.χ. φορομπηχτικά μέτρα, δημοτική αστυνομία, κ.ο.κ.).

Επίσης, προανήγγειλε διάλογο με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ «για την αναμόρφωση και τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας». Προϊδεάζοντας για το χαρακτήρα της «μεταρρύθμισης» ξεκαθάρισε ότι «με την υφιστάμενη δομή διοίκησης, όλο το πλέγμα κράτους και αυτοδιοίκησης, δεν μπορούμε να απαντήσουμε τις προκλήσεις του αύριο». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συναίνεση από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης γιατί όπως είπε «η συναίνεση προσθέτει, επισπεύδει, μεγιστοποιεί».

Προσδιορίζοντας το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και της «επανίδρυσης του κράτους» σημείωσε ότι «θεωρούμε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να είναι βασικός μοχλός και στην Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης», στην οποία ως γνωστό ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στο κεφάλαιο. Δεν παρέλειψε βέβαια να συνδέσει τις «μεταρρυθμίσεις» στην ΤΑ με τις γενικότερες επαναλαμβάνοντας ότι «ακολουθούμε με συνέπεια, με πολιτική και κοινωνική ευθύνη, το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, σε όλους τους τομείς. Στο Κράτος και την Οικονομία. Στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, την Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από την άλλη, ο Κ. Καραμανλής εξωράισε την κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστρατεύοντας μισές αλήθειες και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, υποστήριξε ότι «απαλλάξαμε από το άγος του ασφυκτικού δανεισμού δήμους και κοινότητες που είχαν γονατίσει κάτω από τα χρέη του παρελθόντος», ενώ είναι γνωστό ότι τα χρέη «ρυθμίζονται» με την εξώθηση των δήμων σε δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ η επιστροφή των παρακρατημένων πόρων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη...

«Πλάτες» από το ΠΑΣΟΚ

Ταυτισμένο πλήρως με την «ανάγκη» περαιτέρω «μεταρρυθμίσεων» σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), ώστε αυτή να συμβάλει στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας», εμφανίστηκε, στο χτεσινό συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, εστίασε στην «ανάγκη» να οικοδομηθεί στη χώρα «ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης», με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να εκτελούν ουσιαστικά τις πολιτικές που χαράσσει η κεντρική διοίκηση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Αναφερόμενος στις επιλογές που θα ισχυροποιήσουν το εν λόγω «μοντέλο», ο Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του, οι οποίες συμπυκνώνονται στη συγκέντρωση της τοπικής εξουσίας, στην παραπέρα φορολόγηση των δημοτών και στην αποποίηση των ευθυνών του κράτους από τις ευθύνες του για την παροχή μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούν: Στη μείωση των δήμων σε περίπου 300 με 400. Στην κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως β' βαθμού Αυτοδιοίκησης, ο οποίος μετεξελίσσεται σε επίπεδο Περιφέρειας. Την τομή του φορολογικού συστήματος, ώστε οι δήμοι να μπορούν να εισπράττουν φόρους. Τη μεταφορά, τέλος, ευθυνών και δημόσιων εξουσιών στην ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ