Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«Λειτουργούν» με τα έσοδα από φόρους

Το 75% των εξόδων λειτουργίας των σχολείων (1.392.000 ευρώ) στη Γλυφάδα προέρχεται από δημοτικά τέλη και φόρους και μόλις το 25% από κρατικές επιχορηγήσεις, όπως επισήμανε στην ομιλία της η Παγώνα Μερίκου, επικεφαλής της «Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης Γλυφάδας» και υποψήφια δήμαρχος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Η Π. Μερίκου ανέφερε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οποία:

  • Στη Φινλανδία το 75% των χρημάτων που δαπανώνται για την Παιδεία προέρχεται από δημοτικούς φόρους και τέλη (απευθείας, δηλαδή, από τις τσέπες των εργαζομένων) και μόλις το 25% είναι η κρατική επιχορήγηση
  • Στη Σουηδία το 61% προέρχεται από δημοτικούς φόρους και τέλη, το 20% από κρατική επιχορήγηση και τα υπόλοιπα από δάνεια (χρέη που θα ξεπληρώσουν οι δημότες)
  • Η Ελλάδα έρχεται προς το παρόν τελευταία στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, με το 63% των δαπανών για την Παιδεία να καλύπτεται από το κράτος, το 35% από δημοτικούς φόρους και τέλη και το 2% από δάνεια.

Ο Γιώργος Ηρακλέους, μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ (Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης) της ΟΛΜΕ, υπογράμμισε ότι μέσα από την Ευέλικτη Ζώνη και το Ολοήμερο Σχολείο η παρέμβαση των ιδιωτών και των επιχειρηματιών είναι ήδη πραγματικότητα. «Το 2000 ο Δήμος Αλίμου με το πρόγραμμα "Προμηθέας" επιχείρησε να βάλει στα ολοήμερα σχολεία δραστηριότητες (μουσική, χορό, ζωγραφική, κλπ.) για τις οποίες οι γονείς θα πλήρωναν. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων το πρόγραμμα αποσύρθηκε».

Αναφέρθηκε ακόμα σε δήμους που προωθούν και ενισχύουν την είσοδο επιχειρήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης μέσω προγραμμάτων («Αγωγή Υγείας», από το Δήμο Γαλατσίου, σε συνεργασία με την εταιρία AIM), μέσω της Ευέλικτης Ζώνης (η «Κόκα-Κόλα» σε σχολεία του Δήμου Μενιδίου) και μέσω «εκπαιδευτικών» εκδρομών (π.χ., σχολεία του Δήμου Γαλατσίου στη ΔΕΛΤΑ), όπου οι γονείς πληρώνουν για να μάθουν τα παιδιά πόσο ανώτερα είναι τα προϊόντα της κάθε επιχείρησης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ