Σάββατο 1 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αναποτελεσματική κριτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλούς χαρακτηρισμούς μπορεί να κάνει κανείς, για την πρόσφατη ομιλία του Γάλλου Προέδρου, Ζ. Σιράκ, στο γερμανικό Ράιχσταγκ, όπου πρότεινε απροκάλυπτα τη δι' «ευρωπαϊκού νόμου» θέσπιση της γαλλογερμανικής ολιγαρχικής δυαρχίας, σε μια «Ευρώπη πρωτοπόρων κρατών». Και θα 'χει δίκιο ό,τι κι αν πει, αφού η υιοθέτηση των αντιλήψεων και των προτάσεων αυτών, μόνο ζημιογόνες συνέπειες μπορεί να έχει, για τους εργαζομένους και τους λαούς όλων των χωρών - μελών της ΕΕ και, ιδιαίτερα, αυτούς των μικρότερων χωρών.

Από την άλλη όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε στο Γάλλο Πρόεδρο, πως οι προτάσεις του αντανακλούν τις αντικειμενικές ανάγκες εξέλιξης της καπιταλιστικής ενοποίησης, που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντανακλούν και εκφράζουν τα συμφέροντα των κυρίαρχων σ' αυτή δυνάμεων, δηλαδή των πολυεθνικών, κύρια των γερμανικών και γαλλικών. Βλέπετε, η εντεινόμενη λειτουργία του αντικειμενικού νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης, όπως και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός, τόσο στα πλαίσια της ΕΕ, όσο και με τα άλλα δυο ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια ελιγμών.

Σημειώνουμε την παρατήρηση αυτή, για να γίνει φανερό πόσο ατελέσφορη, αδιέξοδη και ουσιαστικά ψεύτικη είναι η κριτική στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, όσων -ταυτόχρονα με αυτή- παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λογική του «ευρωμονοδρόμου» και σκορπίζουν αυταπάτες, περί μετατροπής της ΕΕ, σε καπιταλιστική ενοποίηση των εργαζομένων, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ