Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαναφέρει τη Χάγη στις συνομιλίες με Τουρκία

Οι διαβουλεύσεις για τη Χάγη και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο «πακέτο» των προτάσεων της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Τούρκο ομόλογό της

Από την τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, τέλος Απρίλη, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Σόφια

Eurokinissi

Από την τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, τέλος Απρίλη, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Σόφια
Η «αναθέρμανση» των διμερών συνομιλιών για την παραπομπή στη Χάγη «των διαφορών» στο Αιγαίο μακροπρόθεσμα και η εμπέδωση κλίματος «ηρεμίας» στην περιοχή το καλοκαίρι, περιλαμβάνονται στο πακέτο των προτάσεων που θα συζητήσει η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η κυβέρνηση και η ίδια η ΥΠΕΞ αποφεύγει να πει οτιδήποτε σχετικά με το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, αλλά την ίδια στιγμή γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, κινείται σταθερά στη γραμμή της συνολικής και οριστικής, όπως πιστεύουν, διευθέτησης των διαφορών στο Αιγαίο, με το ανυπόστατο επιχείρημα ότι έτσι θα επέλθει η «διαρκής ειρήνη» στην περιοχή.

Η πορεία πλεύσης και οι επόμενες κινήσεις στα Ελληνοτουρκικά αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της Ντ. Μπακογιάννη και του Βαγγ. Μεϊμαράκη, ενόψει τόσο του ταξιδιού της υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, όσο και της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Οι υπουργοί που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη απέφυγαν να ανακοινώσουν το παραμικρό για τις αποφάσεις που ελήφθησαν, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλλον επιχείρησε να «κοντύνει» τις προσδοκίες από το ταξίδι της Ντ. Μπακογιάννη και να προκαλέσει σύγχυση λέγοντας ότι αντικείμενο των διμερών συνομιλιών είναι θέματα οικονομίας και τουρισμού...

Ανεπίσημα όμως αρμόδιοι υπουργοί έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση «είναι σταθερά υπέρ της Χάγης» και όλες οι προσπάθειες αυτό το διάστημα εστιάζονται στις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του απαραίτητου συνυποσχετικού. Ταυτόχρονα, άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να σπάσουν το άκρως απόρρητο των συνομιλιών, όπως γινόταν άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων Σημίτη.

Η κυβέρνηση έσπευσε να χαιρετίσει τη (μερική) αναβολή της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης στο Βόρειο Αιγαίο, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια καλή χειρονομία από την πλευρά της γειτονικής χώρας ενόψει του ταξιδιού της Ντ. Μπακογιάννη. «Μερικές βασικές δραστηριότητες της άσκησης μετατέθηκαν για την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα», επιβεβαίωσε ο Ευ. Αντώναρος. Πάντως η Ντ. Μπακογιάννη θα ζητήσει την παράταση του μορατόριουμ των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο για τέσσερις μήνες.

«Είναι μια καλά προγραμματισμένη επίσκεψη», δήλωσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, αν και σημείωσε ότι «στην παρούσα φάση, από οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση δεν μπορεί κανείς να περιμένει θεαματικά αποτελέσματα». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι θα "βολιδοσκοπηθεί" η άλλη πλευρά πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα: «Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας το αν υπάρχει μια πραγματική πρόθεση να κάνουμε κάποια βήματα στα ζητήματα ελληνοτουρκικής προσέγγισης», είπε μιλώντας στον «9,84». Εκτίμησε ωστόσο, ότι η πρόοδος σε αυτή την προσέγγιση «θα είναι πολύ αργή και πρέπει να είναι αποτέλεσμα πολύ μελετημένων κινήσεων».

Την ίδια στιγμή, ολοένα και πιο «θαρραλέα» κυβερνητικοί βουλευτές υποστηρίζουν δημόσια την παραπομπή στη Χάγη «όλων των διαφορών στο Αιγαίο». Από τους πιο «μαχητικούς» ο ευρωβουλευτής Κ. Χατζηδάκης που κινείται στο περιβάλλον της ΥΠΕΞ, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί χτες ότι η Χάγη δε συμφέρει την Τουρκία και γι' αυτό δεν έχει προσφύγει μέχρι τώρα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ