Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση

Σοβαρές καταγγελίες και επισημάνσεις από εκπροσώπους φορέων και οργανισμών στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής

Την υποχρηματοδότηση, την έμμεση ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί η επέκταση των προγραμμάτων υποκαταστάτων υπογράμμισαν, χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εκπρόσωποι των οργανισμών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Εκ μέρους του Κέντρου Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ο διευθυντής του, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, μετέφερε την εμπειρία των προγραμμάτων υποκατάστασης από τη Γερμανία, λέγοντας ότι «χρήστες που ήταν σε προγράμματα μεθαδόνης πήγαιναν στη "μαύρη αγορά" και έπαιρναν ηρωίνη» και έτσι στη συνέχεια οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες «πήγαν στην εφαρμογή των προγραμμάτων ηρωίνης». Οπως είπε, «η μεθαδόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σωματική αποτοξίνωση», αλλά «χωρίς παράλληλες ψυχολογικές υπηρεσίες μπορεί να αποβεί καταστροφική».

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, σημείωσε ότι συνολικά η δράση των υφιστάμενων οργανισμών «δεν αντιμετωπίζει ούτε το 10% του προβλήματος», τονίζοντας πως «παρατηρούμε μια αυξανόμενη γραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών που ασχολούνται με τα ναρκωτικά», κυρίως στο θέμα των δαπανών και των προμηθειών, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα μεγάλων καθυστερήσεων για την εκταμίευση κονδυλίων, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες.

Η επιστημονική υπεύθυνη του «18 Ανω», Κατερίνα Μάτσα, υπογράμμισε ότι «ο ιδιωτικός τομέας έχει διεισδύσει στην απεξάρτηση μέσα από τα κενά που υπάρχουν». Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στη «σωματική αποτοξίνωση όπου εξοντώνονται οικογένειες στις ιδιωτικές κλινικές». Παράλληλα, αναφέρθηκε στους χρήστες που ταυτόχρονα έχουν ψυχολογικά προβλήματα, αφού «οι ψυχιατρικές υπηρεσίες θεωρούν ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους», ενώ αυτές τις περιπτώσεις οι οργανισμοί απεξάρτησης «δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν». Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες στην πολιτική του υπουργείου Υγείας, αφού «αντιμετωπίζεται το ΕΣΥ ως χώρος όπου μόνον υποκατάστατα μπορούν να χορηγούνται, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για στεγνά προγράμματα».

Ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής δήλωσε πως «εθελοτυφλούμε, αν δεν εντάσσουμε στην έννοια της ουσιοεξάρτησης το θέμα του αλκοόλ», σημειώνοντας πως έτσι «δεχόμεθα την ασυδοσία που υπάρχει στον τομέα της εμπορίας, της προμήθειας και της διαφήμισης του αλκοόλ».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Χρήστος Γιαννάκης, δήλωσε ότι σήμερα ο οργανισμός διαθέτει 71 κέντρα πρόσληψης και ενισχύεται επιπρόσθετα από κοινοτικά προγράμματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες. Σημείωσε, επίσης, ότι διαθέτει 17 μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων, στις οποίες «ο αριθμός θεραπευομένων παρουσίασε αύξηση κατά 12%», ενώ υπήρξε και «αύξηση στη λίστα αναμονής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ