Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φτερά» από γκάλοπ στις «μεταρρυθμίσεις»

Πολλαπλώς αξιοποιεί η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, που δείχνει ότι επανακτά «σαφές προβάδισμα» έναντι του ΠΑΣΟΚ, «αδιαφορώντας» για τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που καταγράφεται ακόμα μια φορά απέναντι στην πολιτική της.

Από τη μια η κυβέρνηση εμφανίζει τα «θετικά» αποτελέσματα της δημοσκόπησης ως επιβράβευση «της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων» και από την άλλη ως επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της, που «εγγυάται» την επόμενη εκλογική νίκη και τετραετία.

Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της GPO-Mega, που δείχνει ότι η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε στις 2 μονάδες το Μάη από 0,8% τον προηγούμενο μήνα, ο Ε. Αντώναρος δεν έκρυψε το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. «Και αυτή η δημοσκόπηση, όπως και πολλές άλλες, δείχνει ότι με μεγάλη πλειοψηφία οι Ελληνες πολίτες επικροτούν, στηρίζουν, ενθαρρύνουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης, η οποία και συνεχίζεται», έδωσε το στίγμα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραβιάζοντας την «πάγια» θέση του να μη σχολιάζει αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η δημοσκόπηση είναι πολύ θετική για την κυβέρνηση γιατί στο μέσον της τετραετίας μπορεί και μεγαλώνει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρούν ότι αντιμετωπίζει «βαθιά κρίση».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του MEGA, που έγινε πανελλαδικά, τηλεφωνικά, σε δείγμα 1.000 ατόμων, μεταξύ 31 του Μάη και 2 του Ιούνη, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 34% έναντι του ΠΑΣΟΚ που αποσπά το 32%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7,4%, ο ΣΥΝ 3,6%, ο ΛΑΟΣ 5,1% ενώ οι αναποφάσιστοι μαζί με τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια ανέρχονται σε 16,5%. Μεγάλη είναι και η διαφορά στη λεγόμενη παράσταση νίκης, με τη ΝΔ να έχει 63,9% και το ΠΑΣΟΚ 21,7%.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία (56,8%) των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης. Ακόμα πιο αρνητικά κρίνεται το έργο του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 66,9% και θετικά από το 32,8% (36,8% τον προηγούμενο μήνα).

«Αντιφατικά» είναι τα ευρήματα για την κυβερνητική πολιτική στα Ελληνοτουρκικά. Το 56,6% κρίνει αρνητικά τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης στις σχέσεις με την Τουρκία και μόλις το 41,9% τους κρίνει θετικά. Επίσης, το 62,6% κρίνει ως υποχωρητική την πολιτική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας και όχι υποχωρητική μόλις το 36,1%. Την ίδια στιγμή όμως το 54,9% συμφωνεί με την πρόταση Στεφανόπουλου για την παραπομπή στη Χάγη όλων των διαφορών στο Αιγαίο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ