Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας

Η Λευκωσία στηρίζει την Τουρκία στην «ευρωπαϊκή πορεία» της μόνο αν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμενόταν να εγκρίνει ομόφωνα αργά χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Επίσης, θα επαναλαμβάνεται η στήριξη των μελών του Σώματος στις προσπάθειες του ΓΓ του Οργανισμού, για δικοινοτικές συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων, αλλά και για συνολική λύση του Κυπριακού.

Για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο ετοίμασε η βρετανική αντιπροσωπεία, προηγήθηκαν έντονες διαβουλεύσεις για δέκα μέρες. ΗΠΑ και Βρετανία επιχείρησαν να αναβαθμίσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά ως χωριστή οντότητα και όχι ως κοινότητα, αλλάζοντας συγκεκριμένες ορολογίες που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως διαφοροποίηση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Στην προσπάθεια αυτή, υπήρξε αντίθετη άποψη από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα, καθώς και από μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το τελικό κείμενο κρίνεται ότι κινείται μέσα στην τακτική των «ίσων αποστάσεων».

Στο σχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιούνη 2006. Το ΣΑ σημειώνει με ανησυχία διαδοχικές εξελίξεις στην περιοχή της κατεχόμενης Δερύνειας, την αύξηση της αυθαίρετης ανοικοδόμησης κτιρίων για εμπορική και προσωπική χρήση στην ουδέτερη ζώνη, τις εξελίξεις σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου του 4ου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νέων περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και το σεβασμό της εντολής και των επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη.

Στη συνέχεια, το ΣΑ εκφράζει τη λύπη του γιατί το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων παραμένει πολύ μεγάλο για να ξεκινήσει ο ΓΓ την αποστολή των «καλών του υπηρεσιών» και προτρέπει να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση. Στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίζει τις προσπάθειες του ΓΓ να ενθαρρύνει ανανεωμένες δικοινοτικές επαφές και τη συμφωνία σε πρόταση για εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού διακοινοτικών συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο.

Οσον αφορά στην Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί, ανανεώνει τη θητεία της για άλλους έξι μήνες, μέχρι την 15η Δεκέμβρη.

Το ΣΑ επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα για την Κύπρο και ιδιαίτερα το 1251 (1999), καθώς και τα μεταγενέστερα, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπεριλαμβανομένης της εντολής της στην ουδέτερη ζώνη. Δεν παραλείπει και πάλι να καλέσει την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό στάτους κβο στα Στροβίλια που προϋπήρχε της 30ής Ιούνη 2000.

Σαφές μήνυμα Παπαδόπουλου

Η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των «25», δήλωσε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τ. Παπαδόπουλος εξέφρασε άγνοια για αμερικανικό διάβημα προς τη Λευκωσία σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι γνωστή η πολιτική των ΗΠΑ πως «πρέπει να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Για την άσκηση έρευνας και διάσωσης, που πραγματοποίησαν από κοινού η Τουρκία και το παράνομο κατοχικό καθεστώς, ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ήταν λάθος των Ηνωμένων Εθνών να παρακολουθήσουν την άσκηση και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε παραστάσεις.

«Η άσκηση αυτή είναι παράνομη και η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα έπρεπε να σεβαστούν τις δικές τους αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση, «δεν έχει λόγο και αρμοδιότητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και αυτό ισχύει και για τα χωρικά ύδατα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ