Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνολική διευθέτηση «των μεγάλων ζητημάτων» και ... γρήγορα

Σε συνολική διευθέτηση όλων των «μεγάλων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου», μέσα από μια «νέα στρατηγική», που θα εντάσσεται στα πλαίσια της ΕΕ, πρότεινε χτες ο Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες και να προχωρήσει στη διευθέτηση- «πακέτο» κατά τη διάρκεια του επόμενου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι.

Ο Γ. Παπανδρέου τις συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις τις κατέθεσε με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος», το οποίο ασχολήθηκε με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ανοίξει το δρόμο στην κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί την ίδια πολιτική, ώστε να προχωρήσει σε συνολική ...επίλυση των «ελληνοτουρκικών διαφορών» μέσω της «επιδιαιτησίας» της Χάγης, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Προτείνω η ελληνική κυβέρνηση να διαμορφώσει - και εμείς στηρίζουμε με την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει - μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, θα έλεγα και μια νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δε θα αφήσει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας να περάσουν σε μια στασιμότητα».

Μάλιστα, χτες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθόρισε ότι αυτή η «νέα στρατηγική» θα πρέπει να διαμορφωθεί μέχρι «το Συμβούλιο Κορυφής που έρχεται στο Ελσίνκι, ώστε να γίνει πράξη και να συμβάλει στην οριστική διευθέτηση μεγάλων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου». Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ουσιαστικά, χτες, ότι όταν μιλούσε για «νέο Ελσίνκι», στήριζε ακριβώς τη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σημίτη, με την οποία αναγνώριζε «συνοριακές διαφορές» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πέραν της υφαλοκρηπίδας, με σαφή στόχο να υπάρξει μια νέα συμφωνία που θα επικυρώνει εκ νέου αυτές τις δεσμεύσεις, οι οποίες θα οδηγηθούν για διευθέτηση στο Δικαστήριο της Χάγης, κάτω από την επίβλεψη της ΕΕ.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε και την απόλυτη στήριξη του κόμματός του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση «να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της στην ευρωπαϊκή της πορεία, το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης, την καλή γειτονία με όλες τις χώρες και βεβαίως και την Ελλάδα, καθώς και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ως παράδειγμα αυτής της νέας στρατηγικής, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η νέα συζήτηση που γίνεται για τη δυνατότητα απορρόφησης νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Να μπει ως σημαντικό κριτήριο σε αυτή τη δυνατότητα απορρόφησης ο σεβασμός της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου».

Εξάλλου, χτες, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τ. Παπαδόπουλο, είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί «για τις σκέψεις του για το διάλογο και τη συζήτηση, γύρω από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και την ανάγκη να προωθήσουν αυτό τον ουσιαστικό διάλογο σε προετοιμασία μιας νέας πρωτοβουλίας του Κόφι Ανάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ