Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταψήφισε το ΚΚΕ την έκθεση Βαρβιτσιώτη

Αφορά στη μεταφορά κρατουμένων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ενα βήμα μπροστά στην ενοποίηση του ποινικού δικαίου στην ΕΕ, μειώνοντας παράλληλα τα δικαιώματα των κρατουμένων, έκανε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας την έκθεση Βαρβιτσιώτη, αναφορικά με τη μεταφορά καταδίκων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Το ψήφισμα, που προβλέπει «τη μεταγωγή των καταδικασθέντων σε εκείνο το κράτος-μέλος στο οποίο επιτυγχάνεται η βέλτιστη κοινωνική επανένταξή τους», εγκρίθηκε με 484 ψήφους υπέρ, 53 κατά - μεταξύ των οποίων και των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ - και 9 αποχές.

Σύμφωνα και με δήλωση του εισηγητή της έκθεσης, ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, «αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ενοποίηση του ποινικού δικαίου και ακόμη ενισχύει την ομαλότερη και πληρέστερη επανένταξη των καταδίκων στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους».

Ωστόσο, η ενοποίηση του ποινικού δικαίου στην ΕΕ και η δημιουργία μίας ομοσπονδιακού τύπου νομοθεσίας κάθε άλλο παρά προς όφελος των πολιτών μπορεί να αποβεί. Ενα τέτοιο βήμα είναι σαφές ότι θα λειτουργήσει για την εξυπηρέτηση των ευρωενωσιακών συμφερόντων και σε συνάρτηση με τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» θα πλήξει ακόμα περισσότερο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, ανάλογα με τις επιταγές των Βρυξελλών...

Η συγκεκριμένη απόφαση καταργεί και το διπλό αξιόποινο, αφού ο καταδικασθείς εκτίει ποινή βάσει του δικαίου του κράτους έκδοσης και όχι του κράτους εκτέλεσης. Ακόμα θίγονται τα δικαιώματα του καταδικασθέντος, αφού δε δικαιούται να επιλέξει χώρα έκτισης της ποινής του, ούτε να προσφύγει σε κάποιο θεσμικό όργανο για να ακυρωθεί η μεταγωγή του.

Ετσι, οι «ανεπτυγμένες χώρες» μπορούν να επιβάλλουν ποινές και να «επιστρέφουν» τους καταδικασθέντες στις χώρες καταγωγής τους για να τις εκτίσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ