Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Καμία συμμετοχή στο διάλογο - απάτη

Στις 12 το μεσημέρι, αύριο, στα Προπύλαια το ραντεβού φοιτητών και σπουδαστών της Αθήνας

Με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό συλλαλητήριο και σημαία τους τη ρητή δήλωση «καμία συμμετοχή στο διάλογο», φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητών και σπουδαστών έχει καθοριστεί για αύριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Ακόμα, προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις στις 27 και 28 του μήνα, στη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ στην Αθήνα, με θέμα την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στην πλειοψηφία των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων καταγράφεται η κατηγορηματική αντίθεση σε οποιαδήποτε συμμετοχή στο στημένο διάλογο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά στον ελιγμό της κυβέρνησης, τον στημένο διάλογο και τα παιχνίδια με τις επιμέρους ρυθμίσεις του νόμου - πλαισίου που μπορεί και να υπάρχουν στην πρόταση μπορεί και όχι, οι φοιτητές προβάλλουν τα αιτήματά τους. Σταθερά προσανατολισμένοι στη μη συμμετοχή στο διάλογο, σθεναρά διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα που δεν ικανοποιούνται με την κατάθεση ενός νόμου - πλαισίου «ελαφρώς διαφοροποιημένου φραστικά» με την ίδια ουσία και στόχο. Δικαιώματα και αιτήματα που δε συνάδουν με το πανεπιστήμιο - επιχείρηση που θέλουν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να στήσουν μέσα και από το νέο νόμο - πλαίσιο.

Σε αυτή τη λογική, που δεν κάνει βήμα πίσω από τις ανάγκες των φοιτητών, επτά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας υπερψήφισαν τα αγωνιστικά πλαίσια που στήριξε και η Πανσπουδαστική, τα οποία υπογραμμίζουν την κατηγορηματική αντίθεση στο διάλογο, ενώ προτάσσουν τα παρακάτω αιτήματα:

  • Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι υποταγμένη στο κεφάλαιο.
  • Δωρεάν, βιβλία, σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές.
  • Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές (6ωρη εργασία με αποδοχές οχταώρου, άδειες μετ' αποδοχών την περίοδο της εξεταστικής).
  • Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης καθηγητές και αύξηση του διδακτικού και τεχνικού προσωπικού.

Παράλληλα δυνάμεις της ΠΑΣΠ και του ΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΥΝ) δεν ξεφεύγουν από τα ανέξοδα μονοπάτια στα οποία προσπαθούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ να στρέψουν τους φοιτητές και έτσι στελέχη τους με τις ομιλίες τους στις συνελεύσεις θέτουν ζήτημα διαλόγου. Η μεν ΠΑΣΠ ζητώντας διάλογο από «μηδενική βάση» ή με «βάση τα αιτήματα των φοιτητών», το δε ΔΙΚΤΥΟ ζητώντας διάλογο μόνο «με βάση τα αιτήματα». Επί της ουσίας εμφανίζονται πρόθυμοι να ενισχύσουν ένα διάλογο - απάτη. Βάζοντας στην άκρη τα βασικά αιτήματα φοιτητών και σπουδαστών, την ουσία του νόμου - πλαισίου, που όσο και αν φτιασιδωθεί δεν αλλάζει.

Στους Ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ, οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και του ΔΙΚΤΥΟΥ, προφανώς ακολουθώντας το σύνθημα «δεν πάμε πίσω απ' τους εργάτες», δεν επέτρεψαν στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γ. Πάσουλα να μιλήσει στη συνέλευση του συλλόγου και να καλέσει τους φοιτητές να δώσουν από κοινού με τους εργάτες αυτόν τον αγώνα που αφορά κάθε εργατική οικογένεια. Επικαλέστηκαν διαδικαστικούς λόγους, λόγους που... προφανώς εξέλιπαν, όταν ο Τσουκαλάς, πρόεδρος της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΟΤΟΕ, χαιρέτιζε στα συντονιστικά τους ή όταν κανονίζουν να είναι η ουρά της πορείας της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ...

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού ηγετικά στελέχη των ΠΑΣΠ, ΔΙΚΤΥΟ, ΕΑΑΚ εμμένουν στις περισσότερες τοποθετήσεις και προτάσεις τους να καταγγέλλουν την Πανσπουδαστική για δήθεν διασπαστική τακτική στις πορείες. Κάτι που βασίζεται στο γεγονός ότι η ΠΚΣ τους χαλάει τη σούπα του διαλόγου που πάνε να στήσουν και μπλοκάρει τις απόπειρες για αποδυνάμωση και αποπροσανατολισμό των αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ