Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεξέλεγκτη διάθεση τοξικών αποβλήτων στη Μαγνησία

Βουλευτές του ΚΚΕ, με Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα

«Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι, οι φορείς και η Αυτοδιοίκηση της Μαγνησίας από την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης να λάβει όλα τα νόμιμα και ενδεικνυόμενα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο οικολογικό πρόβλημα των τοξικών αποβλήτων που υπάρχει στο νομό».

Αυτό καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Γιάννης Πατάκης σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, πολλά απόβλητα, τα οποία χαρακτηρίζονται τοξικά, διατίθενται σε μη κατάλληλους χώρους εντός των ορίων του νομού με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και τη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Εθνικού Σχεδιασμού Αποβλήτων - προσθέτουν - καταγράφηκαν πέρυσι 4.828 τόνοι επικίνδυνα απόβλητα και ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής καταστρέφεται σε ειδικά εργοστάσια ξένων χωρών και αυτό γιατί δεν υπάρχει στη χώρα μονάδα τελικής διάθεσης. Οι έλεγχοι τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων φύλαξης των αποβλήτων από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται - όπως δηλώθηκε αρμοδίως - και υπάρχει ανεξέλεγκτη διασπορά. Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Απρίλη για τα απόβλητα του Νομού Μαγνησίας - προσθέτουν οι δύο βουλευτές - καμία συζήτηση δεν έγινε για τα τοξικά.

Με δεδομένο - τονίζουν - ότι στη Μαγνησία λειτουργούν 10 -15 επιχειρήσεις, που από την παραγωγική τους διαδικασία προκύπτουν τοξικά απόβλητα για τα οποία ισχυρίζονται οι επιχειρήσεις ότι τα αποθηκεύουν με τον προβλεπόμενο ασφαλή τρόπο σε ειδικούς χώρους «μη έχοντας όμως τη δυνατότητα διάθεσης», έτσι την αποφυγή του κόστους απόσυρσης των τοξικών αποβλήτων που αγγίζει και το ένα εκατομμύριο δραχμές ανά τόνο, ερωτούν το υπουργό:

  • Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του νομού και την προστασία του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη διάθεση τοξικών αποβλήτων;
  • Αν έχει κάνει μελέτη το υπουργείο σε επίπεδο Επικράτειας των ποσοτήτων τοξικών αποβλήτων που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία επιχειρήσεων και για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας και διαχείρισης σε κατάλληλο χώρο που θα επιλεγεί ανά τη χώρα.
  • Πότε υπολογίζει χρονικά να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις ασφαλούς διάθεσης των τοξικών αποβλήτων;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σημάνει συναγερμό η απόφαση για καύση επικίνδυνων αποβλήτων (2023-04-04 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για την καύση αποβλήτων της ΑΓΕΤ (2017-04-08 00:00:00.0)
Ελεγχοι και πρόστιμα μετά την καταστροφή (2015-06-18 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτη η δράση των εφοπλιστών στην περιοχή της Κοιλάδας (2008-08-15 00:00:00.0)
Τοξικές «βόμβες» στα Μεταλλεία Κίρκης στον Εβρο (2004-10-28 00:00:00.0)
Ερχονται πρόστιμα για το περιβάλλον (1997-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ