Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ
Ανοιχτά όλα τα νοσοκομεία

Χωρίς κλιματισμό τα μισά κρεβάτια

Ο καύσωνας, η άτακτη και πυκνή δόμηση του Λεκανοπεδίου, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, αλλά και η ανέγερση ακατάλληλων βιοκλιματικά κτιρίων θα ταλαιπωρήσουν το επόμενο τριήμερο τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Ολοι τους είναι κάτοικοι της πρωτεύουσας. Μιας πόλης όπου η ανορθολογική επέκτασή της τα τελευταία 50 χρόνια και η πλήρης επικράτηση του τσιμέντου επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις κλιματολογικές της συνθήκες. Επίσης το ότι για κάθε κάτοικο του Λεκανοπεδίου αντιστοιχούν μόνο 3,5 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερων χώρων πρασίνου και η έλλειψη κυκλοφοριακών αρτηριών επιτείνει το πρόβλημα.

Ετσι οι θερμές αέριες μάζες της Σαχάρας σε συνδυασμό με τους υπολοίπους παράγοντες θα μεταβάλουν σε καμίνι την πολύπαθη πρωτεύουσα. θα ταλαιπωρήσουν για τρεις μέρες τους Αθηναίους, αφού οι θερμοκρασίες θα «κτυπήσουν» τους 42 και 43 βαθμούς Κελσίου. Μια μικρή ανάσα αναμένεται την Παρασκευή, καθώς ο υδράργυρος θα αρχίσει να κατεβαίνει.

Ο κρατικός μηχανισμός σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις έχει τεθεί σε επιφυλακή. Από σήμερα θα λειτουργήσουν κλιματιζόμενες αίθουσες στους δήμους, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι αν χρειαστεί θα ανοίξουν και τα στάδια.

Σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι σεισμόπληκτοι. Ευθύνες επιρρίπτει το υπουργείο Εσωτερικών σε ορισμένους από τους σεισμόπληκτους Δήμους, επειδή δεν έχουν τοποθετήσει στους οικίσκους κλιματιστικά. Στο Δήμο Πετρούπολης, όμως, για παράδειγμα, διαπιστώσαμε πως μόλις την προηγούμενη Τρίτη έφτασε έγγραφο για έγκριση της σχετικής πίστωσης. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος δεν έχει πάρει δραχμή για την αγορά κλιματιστικών και ότι μπορεί να υποσχέθηκε το υπουργείο ότι εγκρίθηκε η χορήγηση 22 εκατομμυρίων δραχμών, όμως θύμισε ότι τα χρήματα που δαπάνησε ο Δήμος για την επισκευή των σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων, δεν τα έχει λάβει ακόμα από τον ΟΣΚ.

Λειψή η υποδομή στα νοσοκομεία

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας -και στην οποία πήραν μέρος και πρόεδροι μεγάλων νοσοκομείων- αποφασίστηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα -εκτός από τα εφημερεύοντα- και τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Το μέγα όμως πρόβλημα είναι ότι κλιματίζονται μόνο τα μισά κρεβάτια του νοσοκομείων. Δηλαδή από τα 14.000 κρεβάτια στο Λεκανοπέδιο δεν κλιματίζονται τα 7.000 κρεβάτια.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας του υπουργείου Υγείας με έγγραφό της (8.6.2000) προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σημειώνει ότι οι νοσηλευτικές μονάδες θα δέχονται όχι μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και όσα ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Συμπτώματα και προληπτικά μέτρα

Τα συμπτώματα των υπερβολικά υψηλών για τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασιών μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Στις σοβαρότερες μορφές, όπως η θερμοπληξία, τα συμπτώματα είναι αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμοί, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά σαν πρώτες βοήθειες συνίσταται η ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, με τη γύμνωση του ατόμου από ρούχα, την τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τους βουβώνες, την εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για τα κρούσματα ίωσης (2022-12-16 00:00:00.0)
Αποκαλύπτονται οι μεγάλες ελλείψεις στην προστασία (2022-01-25 00:00:00.0)
Δε φταίει απλά ο καύσωνας (2000-07-06 00:00:00.0)
Ο καύσωνας «λιώνει» τους σεισμόπληκτους στα κοντέινερς... (2000-07-05 00:00:00.0)
Οδηγίες πρόληψης σε υψηλές θερμοκρασίες (2000-06-09 00:00:00.0)
Θάλαμος αερίων χτες η Αθήνα (1996-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ