Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Ανακαλούνται οι άδειες μητρότητας!
Η διοίκηση με τη συναίνεση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ προχώρησε στην παράνομη απόφαση επικαλούμενη την αποχώρηση των συμβασιούχων που κάλυπταν τα κενά

Σε ανάκληση των αδειών ανατροφής παιδιού (των αδειών μητρότητας) προχωρά παράνομα η διοίκηση του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΠΓΝΠ) με αιτιολογικό την αντιμετώπιση της «έλλειψης προσωπικού για την ασφάλεια των ασθενών».

Στην κατάπτυστη απόφαση του ΠΠΓΝΠ (21/6/2000) αναφέρεται πως το μέτρο αυτό παίρνεται «κατόπιν της αποχώρησης (100) περίπου συμβασιούχων υπαλλήλων στις 12/6/2000 και επειδή με τη χορήγηση των παραπάνω αδειών δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας των Νοσηλευτικών Τμημάτων λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού στις κλινικές».

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει πόσο ατελέσφορη ήταν η επιλογή της κυβέρνησης να καλύψει με συμβασιούχους τις 2.000 νοσηλεύτριες που θα απουσίαζαν για εννιά μήνες λόγω των αδειών μητρότητας. Το πρόβλημα με τις άδειες πήρε οξυμένη μορφή πριν ένα ακριβώς χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν νοσοκομεία, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στη λύση των «μονών - ζυγών». Δηλαδή, να λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία τις μονές μέρες του μήνα!

Ετσι, η πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε τότε (21.6.1999) ότι θα εξασφαλίσει μέσω του ΟΑΕΔ «2.000 θέσεις για τις άδειες μητρότητας».

Τότε την έλλειψη προγραμματισμού από το υπουργείο Υγείας των αδειών μητρότητας - σε συνάρτηση με τα τρομακτικά κενά των 15.000 θέσεων νοσηλευτών - την πλήρωσαν άμεσα οι ασθενείς, ενώ τώρα την πληρώνουν διπλά οι εργαζόμενοι, με την έννοια ότι μένουν χωρίς δουλιά και οι συμβασιούχοι αλλά καλούνται και οι μόνιμες νοσηλεύτριες στο ΠΠΓΠ να διακόψουν τις άδειές τους.

Ηδη έχει αρχίσει να επιδίδεται η απόφαση στις 54 νοσηλεύτριες που κάνουν χρήση της άδειας, ενώ όσες από αυτές δεν παρουσιάζονται αμέσως χαρακτηρίζονται «αδικαιολογήτως απούσες από την υπηρεσία» και περικόπτονται οι αποδοχές τους.

Το δικαίωμα της χρήσης άδειας ανατροφής παιδιού για 9 μήνες μετά τον τοκετό με αποδοχές είναι νόμιμο δικαίωμα κατοχυρωμένο νομοθετικά. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος από το νόμο να δώσει αυτή την άδεια.

Μετά από αυτή την ενέργεια της διοίκησης του ΠΠΓΝΠ, η ΕΣΑΚ Υγειονομικών κατέθεσε στο ΔΣ του Σωματείου πρόταση καταγγελίας αυτής της απόφασης και να μην επιτρέψει να επιστρέψει καμία αδειούχος στο Νοσοκομείο, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια είναι προάγγελος της καταστρατήγησης και άλλων κεκτημένων δικαιωμάτων με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού ή της ασφάλειας των ασθενών.

Αυτή την πρόταση την απέρριψαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι επικαλέστηκαν την «ασφάλεια των ασθενών». Την πρόταση καταψήφισε και η ΔΑΚΕ με το πρόσχημα πως οι συνδικαλιστές «θα υποστούν δικαστική δίωξη».

«Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική» χαρακτηρίζει την απόφαση της διοίκησης η ΕΣΑΚ Υγειονομικών σε ανακοίνωση της. Τονίζει πως «επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της παράταξης πως έρχονται μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς στο στόχαστρο της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ έχει μπει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (8ωρο, μονιμότητα, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό). Γι' αυτό, άλλωστε, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από εργαζόμενους - ομήρους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αντί να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτές οι εξελίξεις είναι αδιάρρηκτα δεμένες με την επίσπευση των διαδικασιών για συρρίκνωση του εναπομείναντος δημόσιου τομέα Υγείας ώστε να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες για ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου που αισχροκερδεί πάνω στον ανθρώπινο πόνο (έκθεση ΕΚΟΦΙΝ)».

Παράλληλα, η ΕΣΑΚ κάνει λόγο για «τις τεράστιες ευθύνες που έχει η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος» και τονίζει: «Για πολλοστή φορά, αναδεικνύεται το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας της κυβέρνησης, η οποία από τη μία μιλά για υπογεννητικότητα στη χώρα μας κι από την άλλη κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βγουν οι γυναίκες από την παραγωγική διαδικασία».

Τέλος, η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν παθητικά αυτές τις εξελίξεις, δυναμώνοντας τις γραμμές του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα στην κατεύθυνση που χαράζει το Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαίο και ρεαλιστικό να παρθούν άμεσα μέτρα (2007-10-12 00:00:00.0)
Στάση εργασίας την Πέμπτη (2003-09-30 00:00:00.0)
Απορύθμιση λόγω ελλείψεων προσωπικού (2001-03-13 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας των εργαζομένων (1999-06-23 00:00:00.0)
Κλίβανος επικίνδυνων συνθηκών; (1999-03-02 00:00:00.0)
Αντιμετωπίζουν τους νοσηλευτές σαν τουρίστες (1997-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ