Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «πίστευον και μη ερεύνα»

«Εχω αναλάβει παρά Θεού την ευθύνη να πορεύομαι μπροστά», δήλωσε από άμβωνος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων στις Τζιτζιφιές. Μ' αυτή τη δήλωση, μας λέει - και δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία - ότι ο Θεός ανέλαβε την «υπόθεση ταυτότητα» και τον διόρισε εκτελεστή της απόφασης. Δεν είναι παρατραβηγμένο αυτό; Δε φοβάται ότι ακόμα και ο πιο ευκολόπιστος από τους οπαδούς του μπορεί να αρχίσει να αμφιβάλλει για την αξιοπιστία του Αρχιεπισκόπου του; Δε νομίζει ότι αυτά τραυματίζουν την πίστη των χριστιανών; Και καλά οι οπαδοί του «πίστευον και μη ερεύνα» που θα αγανακτήσουν με τους άπιστους που αρνούνται να υποταχτούν στις ευγενικές φιλοδοξίες ενός αγίου ανθρώπου, που ό,τι κάνει το κάνει γιατί ο Θεός του ανέθεσε να διεκπεραιώσει ορισμένες δουλιές, με τις οποίες δεν είχε καιρό να ασχοληθεί ο ίδιος.

Μια άλλη κατηγορία είναι οι άθεοι. Ας μην ασχοληθούμε μ' αυτούς. Αυτοί θα γελάσουν και θα το ρίξουν στο καλαμπούρι και θα ζητάνε να δούνε γραπτή την εξουσιοδότηση του κ. Χριστόδουλου. Ομως είναι για γέλια; Ο διχασμός ενός έθνους είναι μια από τις μεγαλύτερες κατάρες που μπορούν να το βρουν.

Η τρίτη κατηγορία, που είναι και η μεγαλύτερη πιστεύω, είναι των χριστιανών ορθοδόξων που θυμούνται τη θρησκεία τους κάθε Μεγάλη Εβδομάδα και που φτάνουν στην υπέρτατη θυσία να νηστέψουν τη Μεγάλη Παρασκευή και που πολλοί απ' αυτούς ντρέπονται γι' αυτό που κάνουν και αν τους ρωτήσεις γιατί δεν τρώνε κρέας, θα σου απαντήσουν ότι το κάνουν για αποτοξίνωση. Μερικοί απ' αυτούς έχουν πολύ χιούμορ και θα γεμίσουν την Ελλάδα με ανέκδοτα αρχιεπισκοπικά. Ασε πια τους επιθεωρησιογράφους και τους γελοιογράφους. Από μια μεριά βέβαια θα δώσει δουλιά στους τελευταίους αλλά βρε αδερφέ έχει και η υπερβολή τα όριά της.

Αλλά, ας ξαναπάμε για λίγο στην κατηγορία των «πίστευον και μη ερεύνα». Δικαίωμά τους να μην ερευνούν. Αλλά πώς είναι δυνατόν να μη σκέφτονται; Γιατί να ενδιαφερθεί ο Θεός μόνο για τις ταυτότητες και να ζητήσει από τον κ. Χριστόδουλο να μετατρέψει τις εκκλησίες σε πολιτικά κέντρα, για να το επιβάλει; Δεν υπάρχουν άλλα θέματα; Οι απόμαχοι εργάτες της Αίγινας εκπλιπαρούν για γιατρό. Ολόκληρο νησί έχει μόνο έναν καρδιολόγο στο ΙΚΑ γι' αυτούς. Δε θα ήταν πραγματικά μια χριστιανική πράξη αν ενδιαφερόταν η Εκκλησία γι' αυτούς; Δεν υπάρχουν οι σεισμόπληκτοι; Οι Τσιγγάνοι; Οι άνεργοι; Και φυσικά το πιο απλό θα ήταν να καταργήσει τις θεομηνίες, τη φτώχεια και τις αρρώστιες. Ως πότε θα πληρώνει η ανθρωπότητα για ένα μήλο; Στο κάτω κάτω ας μην άφηνε τον Αδάμ να το φάει. Είναι δυνατόν, ακόμα και οι «πίστευον και μη ερεύνα» να μην κάνουν τέτοιες σκέψεις καμιά φορά; Το πάθος του για την πολιτική, λοιπόν, και για κυριαρχία γενικά τον κάνουν να ξεστομίζει ανεξέλεγκτα λόγια. Κάνουν αυτά ζημιά στη θρησκευτική πίστη ή όχι; Δεν είναι πια καιρός για τους φίλους του να τον συμβουλέψουν να σταματήσει αυτό το δρόμο του διχασμού που πήρε, μ' αυτή την παράλογη επέμβαση σε ξένα χωράφια; Γιατί όσο κι αν είναι γελοία και φτιαχτή αυτή η υπόθεση, δεν παύει να είναι επικίνδυνη.

Ο χουλιγκανισμός δημιουργείται εύκολα και έξω από τα γήπεδα. Το κάψιμο βιβλίων και τα αηδιαστικά ρατσιστικά συνθήματα στους τοίχους είναι κακό σημάδι. Φυσικά, υπεύθυνος γι' αυτή την ανωμαλία δεν είναι μόνο ο κ. Χριστόδουλος, αλλά και όλοι οι μητροπολίτες που τον υποστηρίζουν ή σωπαίνουν. Δεν μπορεί να είναι μόνο τρεις αυτοί που διαφωνούν. Ας βγούνε κι ας μιλήσουν. Η αποστολή της Εκκλησίας είναι να ενώνει τον κόσμο, όχι να τον διχάζει. Να δημιουργεί πιστούς κι όχι να διώχνει αυτούς που έχει. Και η στάση των πολιτικών δε βοηθά. Εξω από ελάχιστες εξαιρέσεις, χωρίς να πιστεύουν σε τίποτα προσπαθούν να κάνουν αυτό που θα τους δώσει τις ψήφους των «λαοσυνάξεων». Αυτές οι επιβλητικές σε όγκο συγκεντρώσεις άλλους τρόμαξαν κι άλλους δελέασαν κι αντί όλοι μαζί να προχωρήσουν στο διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους έκαναν πίσω, φοβούμενοι τον Αρχιεπίσκοπο που τον βλέπουν σαν τον Αη Βασίλη που αντί για δώρα μοιράζει ψήφους...

Υ.Γ. Για λίγο διάστημα, λόγω πολλών υποχρεώσεων θα σας εγκαταλείψω από τη μόνιμη αυτή στήλη μου στο «Ρ». Καλό καλοκαίρι. Θα μου λείψετε.


Του Τίτου ΒΑΝΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ