Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Επιδιώκεται κατάσχεση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» για την κατάσχεση ακίνητης περιουσίας που διαθέτει στη χώρα μας το γερμανικό δημόσιο άναψε ο Ι. Σταμούλης ως συνήγορος 295 θυμάτων (ή συγγενών θυμάτων) από το Δίστομο Βοιωτίας, που δικαιώθηκαν από τον Αρειο Πάγο για τις ναζιστικές θηριωδίες που υπέστησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του χτεσινού «Εθνους».

Η εντολή κατάσχεσης των ακινήτων ήρθε ως συνέπεια της μη εκτέλεσης από το γερμανικό δημόσιο της δικαστικής απόφασης, για καταβολή στα θύματα πολεμικών επανορθώσεων, που ανέρχονται στα 15 δισ. δραχμές. Η κατάσχεση αναμένεται από μέρα σε μέρα και αφορά τη Γερμανική Σχολή, το Ινστιτούτο Γκαίτε και τη Γερμανική Αρχαιολογική Εταιρεία. Σύμφωνα με το «Εθνος», ο πλειστηριασμός των τριών ακινήτων θα οριστεί για τις 20 Σεπτέμβρη, αφού θα έχει κοινοποιηθεί η κατασχετήρια έκθεση των δικαστικών επιμελητών στο γερμανικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το «Εθνος», η Γερμανική Σχολή στεγάζεται σε μεγάλη έκταση στον Παράδεισο Αμαρουσίου και η αξία της υπολογίζεται σε 2 δισ. δραχμές. Η Γερμανική Αρχαιολογική Εταιρεία εκτιμάται σε 1,5 δισ. δραχμές και το Ινστιτούτο Γκαίτε από 2,5 έως 2,7 δισ. δραχμές.

Ωστόσο, για να προχωρήσει η κατάσχεση, απαιτείται σύμφωνη γνώμη και άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε χτες ο Δ. Ρέππας, ενημερώνοντας, ταυτόχρονα, τους εκπροσώπους του Τύπου πως το θέμα των «γερμανικών αποζημιώσεων» θα απασχολήσει σήμερα σύσκεψη των Γ. Παπανδρέου, Μ. Σταθόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και συνεργατών του πρωθυπουργού, στην οποία θα προεδρεύσει ο Κ. Σημίτης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετική με το θέμα της κατάσχεσης περιουσίας του γερμανικού δημοσίου, ανέφερε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα. Το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό. Βεβαίως, θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές του θέματος, με γνώμονα, αποκλειστικά και μόνο, το εθνικό συμφέρον. Πρέπει να προσθέσω ότι, σύμφωνα με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος αλλοδαπού Δημοσίου, χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης. Αρα, λοιπόν, όλα όσα λέγονται είναι πρόωρα και καλό είναι να αποφεύγονται».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο δρόμος για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας άνοιξε στις 5 Μάη, με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αφορούσε το μαρτυρικό Δίστομο. Η απόφαση, η οποία πάρθηκε με ψήφους 15 έναντι 5, έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Νικ. Γεωργίλη και επικύρωσε τελεσίδικα την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για άμεση καταβολή αποζημίωσης 9 δισ. δρχ. από το γερμανικό δημόσιο στα 295 θύματα του Διστόμου. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν υπάρχει κρατική ασυλία για τους Γερμανούς σχετικά με αξιώσεις από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αδικήματα που πλήττουν άτομα που δε σχετίζονται με ένοπλες συρράξεις ούτε μετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και για εγκλήματα που γίνονται ως αντίποινα, για πράξεις δολιοφθοράς αντιστασιακών ομάδων, σε βάρος αμέτοχων και αθώων πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ