Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Tο παιχνίδι συνεχίζεται...

Στασιμότητα επικρατεί στο μέτωπο των ταυτοτήτων, ενώ τελικά δε θα γίνει ούτε η προαναγγελθείσα «τυχαία» συνάντηση πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου στην αμερικανική πρεσβεία, στην εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Τύπου, δε θα παρευρεθεί στην εκδήλωση. Ετσι, το ενδεχόμενο μια τέτοιας συνάντησης μετατίθεται τώρα στις 24 Ιούλη, στο προεδρικό μέγαρο, στην εκδήλωση για την 26 επέτειο από την πτώση της χούντας.

Την ίδια ώρα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εφαρμόζει την τακτική του «μια κρύο μια ζεστό» και εναλλάσσει τη «σκληρή» γλώσσα με τους «χαμηλούς» τόνους. Μιλώντας την Κυριακή το απόγευμα στο γήπεδο της Λαμίας, σε γιορτή νεολαίας που διοργάνωσε η Μητρόπολη Φθιώτιδας, χρησιμοποίησε «σκληρή» γλώσσα, κατακεραυνώνοντας όσους δεν ...καταδέχονται να του φιλούν το χέρι. «Οι μεγάλοι και οι τρανοί», είπε, σε αντίθεση με τους απλούς ανθρώπους, «δεν καταδέχονται να φιλήσουν το χέρι του παπά, ούτε καν αυτό του αρχιεπισκόπου».

Ο αρχιεπίσκοπος επιχείρησε να απαντήσει στην κατηγορία ότι διχάζει το λαό. «Κάποιοι άλλοι, είπε, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο με διαχωρισμούς που δεν ισχύουν, ότι δήθεν αυτοί είναι οι προοδευτικοί και εμείς οι οπισθοδρομικοί. Δήθεν, αυτοί είναι ευρωπαϊστές και εμείς αντίθετοι στην Ευρώπη. Εμείς διχαστικά κηρύγματα που υψώνουν τείχη στο λαό τα αποδοκιμάζουμε».

Αρνήθηκε δε ότι υπάρχει προσωπική του εμπλοκή στην πολιτική, δηλώνοντας ότι «εμείς δεν ερωτοτροπούμε με την πολιτική εξουσία. Δεν επιδιώξαμε, δεν επιδιώκουμε, ούτε θα επιδιώξουμε θώκους πολιτικής εξουσίας. Μας αρκεί το έργο του ποιμένα». Και κάλεσε τους πιστούς να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση «να παραμείνει η πατρίδα μας χριστιανικό και ορθόδοξο κράτος».

Σε άλλη ομιλία του, την Κυριακή το πρωί, ο αρχιεπίσκοπος, για το ρόλο των ιεραρχών και της Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πολύγωνο, εμφανίστηκε με «χαμηλούς» τόνους. Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με όσα είχε πει περί «θεϊκής εντολής» προς τον ίδιο και την Ιεραρχία, επισήμανε ότι οι ιεράρχες «δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά λειτουργούν κατ' εντολήν του Θεού». Και πρόσθεσε: «Ο ίδιος ο Θεός είναι εκείνος που προσκαλεί και αναθέτει ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο αναλαμβάνουμε εμείς να φέρουμε εις πέρας με τη χάρη του Θεού και βεβαίως με τη βοήθειά του και όχι απλώς με τις δικές μας δυνάμεις».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, που κλήθηκε χθες να σχολιάσει τα λόγια του αρχιεπισκόπου, είπε: «Κανένα σχόλιο. Ο μακαριότατος αναπτύσσει τις θέσεις του, όπως έχει δικαίωμα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι κάτι που αφορά εμάς και μόνον εμάς. Ο δικός μας λόγος, γνωρίζετε ότι είναι λόγος ευθύνης για το μέλλον της χώρας μας. Είναι λόγος συνεπής, ειλικρινής, ευθύς. Δεν είναι λόγος συγκρουσιακός. Είναι λόγος, ο οποίος συμβάλλει στη συνεννόηση και τη σύνθεση και όχι στην αντιπαράθεση και τη ρήξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμένονται οι πλήρεις εξετάσεις (2007-10-10 00:00:00.0)
Η Καραϊβική, οι κασέτες και η λεγόμενη αυτοκάθαρση (2005-02-22 00:00:00.0)
Η φαρσοκωμωδία της αυτοκάθαρσης (2005-02-19 00:00:00.0)
Αγεφύρωτο το ρήγμα στην Ιεραρχία (2001-11-28 00:00:00.0)
Συζήτησαν «μεταξύ τυρού και αχλαδίου» (2000-10-25 00:00:00.0)
Ο Χριστόδουλος τίμησε τον επί χούντας προκαθήμενο της Εκκλησίας (1998-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ