Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Ετοιμάζεται νέα συνάντηση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Κινητικότητα επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, τις επόμενες μέρες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, να μεταβεί εκ νέου στην Τεχεράνη, προκειμένου να συζητήσει με τον κύριο διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζάνι. Οι δύο άνδρες είχαν μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη και, όπως διαρρεόταν από ευρωπαϊκές πηγές, η νέα επίσκεψη Σολάνα πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 6 Ιούλη.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνιζε, εμμέσως, ότι ο Πρόεδρος Μπους δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ερήμην των υπολοίπων εμπνευστών του «πακέτου», απλώς «οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα βοηθούσε πολύ αν η απάντηση της Τεχεράνης δινόταν μέχρι τα τέλη Ιούνη». Στις 29 Ιούνη θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών του G8 για να προετοιμάσουν την αντίστοιχη Συνάντηση Κορυφής στις 15 - 17 Ιούλη.

Στο θέμα αναφέρθηκε, χθες, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος εκτίμησε ότι «όντως η ιρανική ηγεσία εξετάζει πολύ σοβαρά την πρόταση που της έχει γίνει». Ο Ανάν συμπλήρωσε ότι «το πιθανότερο είναι μην υπάρχει ιρανική απάντηση μέχρι τη Σύνοδο του G8», σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι από μόνο του αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ