Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Διαδήλωση ενάντια στον πολεμοκάπηλο Μπους

Από τη χτεσινή αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βουδαπέστη

Associated Press

Από τη χτεσινή αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βουδαπέστη
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες δύο οργανώσεων σηματοδοτείται η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, στην Ουγγαρία ύστερα από πρόσκληση του Ούγγρου πρωθυπουργού Φέρενς Γκιουρκσάνι.

Χτες το απόγευμα, το «Λαϊκό Κίνημα για την Ειρήνη», που απαρτίζεται από μια σειρά μαζικές οργανώσεις, πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, «η διαμαρτυρία αυτή επικεντρώνεται ενάντια στην πολεμοκάπηλη πολιτική των ΗΠΑ, την κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν, το βασανισμό φυλακισμένων, τη σύνθλιψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παραβίαση και περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών», ενώ προστίθεται ότι το «Λαϊκό Κίνημα για την Ειρήνη» «απαιτεί να μη στηρίξει η Ουγγαρία την πολεμοκάπηλη πολιτική του Τζορτζ Μπους», ο οποίος είναι «χαρακτηριστικό σύμβολο της πολιτικής του πολέμου, της καταστροφής του περιβάλλοντος και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης». Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποίησε και η Διεθνής Αμνηστία, «αντιδρώντας στις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν προκύψει μεταξύ άλλων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντανάμο».

Ο Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του, συναντήθηκε με τον Ούγγρο Πρόεδρο Λάσζλο Σόλιομ και επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο. Σημαντική θέση στην επίσκεψή του αποτέλεσαν οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την προσπάθεια ανατροπής της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Οπως ο ίδιος τόνισε: «Βρίσκομαι εδώ για να γιορτάσω την επανάσταση του 1956, την ιδέα της επανάστασης πως όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθεροι» και επιβεβαίωσε «τη φιλία μεταξύ της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ». Παρουσίασε μάλιστα την Ουγγαρία ως παράδειγμα μιας χώρας που πραγματοποίησε τους στόχους της... για ελευθερία και δημοκρατία. Αναφερόμενος στα στρατεύματα της Ουγγαρίας, που «βοήθησαν» τις λεγόμενες συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ, είπε ότι «θα βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να νικήσουν τους εχθρούς της ελευθερίας». «Η νίκη ενάντια στους εχθρούς απαιτεί θυσίες και υπομονή - το είδος της υπομονής που έδειξαν οι καλοί άνθρωποι της Ουγγαρίας μετά το 1956».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ