Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Νέες δολοφονίες αγωνιστών

ΜΑΝΙΛΑ.- Ο 37χρονος Ελάδιο Ντασιάν, στέλεχος της Καραπατάν, μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δολοφονήθηκε την Τρίτη από αγνώστους στην πόλη Γκιουλγκάν στην επαρχία Νέγκρος Οριεντάλ, 570 χλμ. νότια της Μανίλας, ανέφερε χθες η αστυνομία των Φιλιππίνων. Ο επιθεωρητής Σιλβέριο Αλάρσιο είπε ότι ο Ντασιάν δέχτηκε εννιά σφαίρες και πέθανε σχεδόν ακαριαία από την επίθεση. Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν υπάρχει ουδείς ύποπτος και το κίνητρο παραμένει μυστήριο. Η ΓΓ της Καραπατάν Μαρί Ιλάο - Ενρίκες είπε ότι ο Ντασιάν, πρώην κομμουνιστής μαοϊκός αντάρτης, δεχόταν συνεχείς απειλές κατά της ζωής του «από στελέχη των στρατιωτικών υπηρεσιών αντικατασκοπίας». Σύμφωνα με την Ενρίκες, ο Ντασιάν είναι ο 276ος αριστερός, ο οποίος δολοφονείται από το 2001, όταν αναδείχτηκε στην εξουσία η Πρόεδρος Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, και ο 607ος που δολοφονείται από αγνώστους συνολικά.

Τη Δευτέρα, άγνωστοι οπλοφόροι είχαν δολοφονήσει ένα ζευγάρι αριστερών, τον Τζορτζ και την Μασέλ Βίγο, στην πόλη Κινταπαουάν, στην επαρχία του Βορείου Κοταμπάτο, 960 χλμ. νότια της Μανίλας. Ο Τζορτζ μετείχε σε μια μη-κυβερνητική καθολική οργάνωση που διευκόλυνε το διάλογο μεταξύ των πολιτών, ενώ η Μασέλ ήταν μέλος του Νέου Εθνικού Κινήματος και εκπρόσωπος Τύπου μιας βουλευτίνας του Βορείου Κοταμπάτο.

Η αριστερά των Φιλιππίνων αποδίδει την ευθύνη για τις συνεχιζόμενες δολοφονίες στο παρακράτος και την πολιτική ευθύνη στην ίδια την Πρόεδρο Αρόγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ