Σάββατο 24 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες, αποκεφαλισμοί και αποκαλύψεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Περίπου 17 μαχητές των Ταλιμπάν υποστήριξαν χθες ότι σκότωσαν οι κατοχικές δυνάμεις, σε επίθεσή τους στην περιοχή Τιρίν Κοτ, κοντά στην επαρχία Ουρουζγκάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των κατοχικών δυνάμεων, οι μαχητές χρησιμοποιούσαν μια οχυρή θέση για ενέδρες εναντίον οχηματοπομπών τους. Ακόμη, χθες, τέσσερις Αφγανοί βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι από Ταλιμπάν, που τους κατηγόρησαν ότι ήταν «κατάσκοποι των Αμερικανών». Τέλος, στο επιχειρησιακό επίπεδο, επίθεση δέχτηκε αυτοκινητοπομπή της δανικής αποστολής της ISAF, με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να τραυματιστεί. Σε ένα από τα οχήματα ήταν και ο αρχηγός του στρατού της Δανίας, Χανς Γιέσπερ Χέλσο.

Στο μεταξύ, στο πολιτικό επίπεδο, ο στρατός των ΗΠΑ επιχειρούσε χθες να υποβαθμίσει πληροφορίες που βρήκαν το δρόμο τους έως τα ΜΜΕ, σχετικά με το ότι «κορυφαία στελέχη της αλ Κάιντα κρύβονται στο Πακιστάν» και ότι «ο αδελφός του προέδρου Χάμιντ Καρζάι σχετίζεται με το εμπόριο ναρκωτικών».

Ακόμη, χθες ο - πρώην ευνοούμενος των ΗΠΑ και νυν σύμμαχος των Ταλιμπάν - Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ εξέφρασε την ελπίδα οι Αμερικανοί να εκδιωχθούν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν «όπως και από τη Σομαλία».

Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις του Αφγανιστάν και του Πακιστάν συμφώνησαν να «εντείνουν τη συνεργασία τους» εναντίον των Ταλιμπάν. Σημειώνεται πως χθες οι Ταλιμπάν είχαν διεκδικήσει την ευθύνη για την πτώση ελικοπτέρου στο βόρειο Ουαζιριστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ