Σάββατο 24 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Επίσκεψη Γκιουλ πριν από την άφιξη Σολάνα

Τερματισμό των εισαγωγών καυσίμων από το Σεπτέμβρη ανακοίνωσε η ιρανική ηγεσία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου θα είναι, αν αποφασιστεί, το αποτέλεσμα διαλόγου και όχι η προϋπόθεση έναρξής του», διαμήνυε, χτες, Ιρανός αξιωματούχος που σχετίζεται με τη διαπραγματευτική ομάδα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες πριν την άφιξη στην Τεχεράνη, σήμερα, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα έχει σειρά συναντήσεων με την ιρανική ηγεσία, και δήλωσε ότι «μεταφέρει μήνυμα του Τούρκου πρωθυπουργού προς τον Ιρανό Πρόεδρο», επαναλαμβάνοντας ότι η Αγκυρα «επιδιώκει να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση, διά του διαλόγου, του ζητήματος που έχει προκύψει». Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ήταν το βασικό θέμα και της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών με τη Βρετανίδα ομόλογό του. Από το Πεκίνο ανακοινώθηκε ότι η κινεζική θέση παραμένει, πάντα, σταθερή ως προς τη, διά του διαλόγου, επίλυση του ζητήματος, ενώ απηύθυνε έκκληση προς την Τεχεράνη να «απαντήσει ενεργά στις υπάρχουσες προτάσεις».

Με δελτίο η βενζίνη

Τη διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου από το Σεπτέμβρη ανακοίνωσε η ιρανική ηγεσία, στο πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε, της προσπάθειας περικοπής των εξόδων της χώρας. Το Ιράν, αν και είναι η τέταρτη στον κόσμο πετρελαιοπαραγωγός χώρα, δεν καλύπτει παρά το 57% των ημερήσιων αναγκών της σε καύσιμα καθώς τα διυλιστήριά του είναι σε κάκιστη κατάσταση εξαιτίας των πολύχρονων αμερικανικών κυρώσεων.

Μέχρι σήμερα, οι επιπλέον ανάγκες καλύπτονταν από εισαγωγές καυσίμων που στοίχιζαν ιδιαίτερα ακριβά. Πλέον, όπως ανακοινώθηκε, τα καύσιμα θα δίνονται με δελτίο. Η λύση αυτή προτιμήθηκε από αυτήν της αύξησης της τιμής των καυσίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ