Σάββατο 24 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
«Οχι στη χρήση αεροδρομίων από τη CIA»

Πρόσφατα, σε αεροσκάφος των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας, ανακαλύφθηκε από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρίας καθαρισμού ένας κρατούμενος που ήταν αλυσοδεμένος και με δεμένα τα μάτια. Οπως γράφει η εφημερίδα «Σοσίαλιστ Βόις» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιρλανδίας, στο τεύχος του Ιούνη, η ανακάλυψη αυτή «ξεσκεπάζει την πραγματική σχέση και συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την ουδετερότητα της Ιρλανδίας και των νόμων της χώρας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έσπευσε, με ανακοίνωση Τύπου, να δώσει «εξηγήσει» για το περιστατικό αυτό, υποστηρίζοντας πως το αεροσκάφος είχε σταματήσει στο αεροδρόμιο «Σάνον» για «τεχνικό ανεφοδιασμό, προερχόμενο από το Κουβέιτ με κατεύθυνση τις ΗΠΑ». Ανέφερε ότι στο αεροσκάφος βρισκόταν πεζοναύτης των ΗΠΑ που είχε καταδικαστεί για ασήμαντη παραβίαση του στρατιωτικού κώδικα των ΗΠΑ. Προφανώς, θέλοντας να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης, υποστήριξε ότι δεν είχε ζητηθεί συγκατάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης - κάτι που προβλέπεται - και «η παράλειψη αυτή - αν και αθέλητη - είναι απαράδεκτη».

Στο άρθρο της εφημερίδας επισημαίνεται πως με τη συγκεκριμένη αποκάλυψη ξεσκεπάστηκε ο ρόλος που παίζει το αεροδρόμιο «Σάνον», παίρνοντας υπόψη και την πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναφέρει ότι 14 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, συνεργάστηκαν στις τρομοπτήσεις της CIA.

«Η κυβέρνησή μας είναι συνεργός αυτής της κατάφωρης παραβίασης διεθνών και εγχώριων νόμων σε ό,τι αφορά στη στήριξη ή τη βοήθεια προς το βασανισμό κρατουμένων», αναφέρει η «Σοσίαλιστ Βόις».

Καταλήγοντας, το ΚΚ Ιρλανδίας σημειώνει πως μπροστά στις προσεχείς γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ιρλανδία, τα κόμματα που διεκδικούν να αναλάβουν την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των Εργατικών, το Σιν Φέιν και το Κόμμα των Πρασίνων θα πρέπει να πάρουν θέση σχετικά με το αν επιδιώκουν την απαγόρευση της χρήσης των αεροδρομίων «Σάνον» και «Μπαλντονέλ» από το στρατό των ΗΠΑ. Και ζητά να ενταθεί η καμπάνια που στοχεύει σ' αυτήν την απαγόρευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ