Σάββατο 24 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο «καμπανάκι» για ανθρωπιστική καταστροφή

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σοβαρότατη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη καταγγέλλει, στην έκθεσή του προς τον ΟΗΕ, ο ανεξάρτητος ειδικός παρατηρητής που διορίστηκε για το θέμα από τον ΓΓ του Οργανισμού. Ο Τζον Ντούγκαρντ έκρουσε, και αυτός με τη σειρά του, τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα πρώτης ανάγκης είναι πλέον περισσότερο από έντονες εξαιτίας του «μποϊκοτάζ της βοήθειας», όπως χαρακτήρισε τον οικονομικό στραγγαλισμό που έχει επιβληθεί από ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ στα αυτόνομα εδάφη μετά την εκλογή της «Χαμάς».

Επισήμανε ότι η «μετατροπή του κουαρτέτου από διαμεσολαβητικό παράγοντα σε αστυνόμο» και η παθητικότητα της «διεθνούς κοινότητας» έχουν προκαλέσει απελπισία στον παλαιστινιακό λαό, που έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην οποιαδήποτε «διεθνή παρέμβαση». Επίσης, υποστήριξε ότι το διαχωριστικό τείχος είναι ένας από τους παράγοντες που ενέτειναν την άσχημη κατάσταση.

Κατά τα άλλα, χθες, ο Πρόεδρος Αμπάς ετοιμαζόταν για άλλον ένα γύρο διαβουλεύσεων με τη «Χαμάς», ενώ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΟΑΠ, έχουν, ήδη, αρχίσει να υπάρχουν «ενθαρρυντικές» ενδείξεις ως προς το ενδεχόμενο θετικής κατάληξης του διαλόγου. Ο ισραηλινός στρατός, από την άλλη, πραγματοποίησε άλλη μια εισβολή, στη Ραμάλα αυτή τη φορά, όπου σκότωσε έναν μαχητή των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα».

Πρώτη «δόση»

Εγκρίθηκε από το κουαρτέτο (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ρωσία) η μορφή του προσωρινού διεθνούς μηχανισμού, που θα διοχετεύει χρήματα στα παλαιστινιακά εδάφη, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της «Χαμάς». Συνολικά, εγκρίθηκε η χορήγηση 105 εκατομμυρίων ευρώ στους Παλαιστίνιους, με το πρώτο μέρος να αναμένεται μέχρι τις αρχές Ιούλη. Το ποσό προορίζεται για τους τομείς της υγείας, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κοινωνικής υποστήριξης και σε τεχνικά έργα.

Ο οικονομικός εκβιασμός προς στους Παλαιστίνιους επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις της επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων, Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, που κυνικά παραδέχτηκε ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα για τους Παλαιστίνιους εάν η κυβέρνησή τους αποκήρυττε τη βία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ