Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Διασκεδαστικό...

Οι τηλεοπτικοί αναλυτές, και άλλοι παρόμοιοι φορείς, ισχυρίζονται ότι τα δελτία ειδήσεων είναι - ή πρέπει να είναι - διασκεδαστικά (entertainment), αλλιώς το κοινό δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Καλά, ούτε εμείς. Πάντως, είναι διασκεδαστικό, κάπως, να βλέπεις τις τηλεπαρουσιάστριες - και αρκετούς τηλεπαρουσιαστές - δεκάδες χρόνια και να έχουν το ίδιο πρόσωπο, χωρίς καμιά ρυτίδα. Μπράβο τους, που ο χρόνος δεν περνάει από πάνω τους.

Η αλήθεια είναι πως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, την κινηματογραφική τεχνική του μακρύτερου και κοντινότερου πλάνου, και το πιο τραγικό αυτοκινητικό ατύχημα, η πιο εκτεταμένη πυρκαγιά, το πιο αποτρόπαιο έγκλημα μπορεί να μετατραπεί σε διασκεδαστικό θέαμα. Στη μικρή οθόνη, εμφανίζονται οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι αυτόπτες μάρτυρες, οι ακρωτηριασμένοι, οι αποτεφρωμένοι, οι μαχαιρωμένοι, οι πραγματογνώμονες και όλοι φαίνονται και ακούγονται μια χαρά. Οι θεατές απολαμβάνουν κινηματογραφικές σκηνές.

Στην οθόνη ενός αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού, εκείνη την ημέρα των τριών αυτοκτονιών στο Γκουαντάναμο, η τηλεοπτική παρουσίαση του τραγικού συμβάντος έγινε με τηλεφωνική σύνδεση, με την δημοσιογράφο Κάρολ Ρόζενμπεργκ, της εφημερίδας «The Miami Herald». Φαινόταν μόνο το πρόσωπό της. Νεανικό, όμορφο, ξανθό, με γαλανά μάτια και πλατύ χαμόγελο. Προσπαθούσε να δώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε, που μάλλον της είχαν δοθεί από τη διοίκηση του Γκουαντάναμο. Καλά, τρεις λιγότεροι.

Υστερα, στην οθόνη, εμφανίστηκαν δυο - τρία ανδρικά ρωμαλέα κορμιά, από τη μέση και κάτω, με γερά πόδια μέσα στο γνωστό πια πορτοκαλί χρώμα της στολής των φυλακισμένων, που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Πάσα στην πάσα, σουταρίσματα, τρίπλες και άλλα ποδοσφαιρικά τερτίπια. Εικόνες που κινούνται κινηματογραφικά και προβάλλονται για βλάκες.

Επειδή οι ειδήσεις εξαντλούνται σε δευτερόλεπτα, γρήγορα αντικαταστάθηκαν τα ευτυχισμένα πόδια από το «μπρίφινγκ» κάποιου Αμερικανού ταγματάρχη ή συνταγματάρχη ή ανώτερου βαθμοφόρου στη Βαγδάτη. Φρεσκοκουρεμένος, φρεσκοξυρισμένος, φρεσκομπανιαρισμένος, με φρεσκοσιδερωμένη χακί στολή, δηλαδή ατσαλάκωτος, που κοιτάζει, ή υποτίθεται ότι κοιτάζει, τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, ενώ κοιτάζει στο φακό, δηλαδή εμάς τους τηλεθεατές, και μας ζητάει συγνώμη, επειδή, κατά λάθος, σκοτώθηκαν κάποιες δεκάδες Ιρακινοί, ανάμεσά τους και παιδιά, ή ξεκληρίστηκε κάποια πολυμελής οικογένεια και τέτοια. Αντε, να περάσει κι αυτό, να ακούσουμε τι καιρό θα κάνει αύριο.

Πριν φτάσουμε στον καιρό, βλέπουμε τις γάτες ή τα σκυλάκια που έχουν πάθει ψυχολογικά προβλήματα και πώς και πού μπορούμε να ζητήσουμε ψυχολογική στήριξη για τα κακόμοιρα οικόσιτα. Κι εμείς αγαπούσαμε το μαύρο μας κανίς, την Τίτη, μέχρι που πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Στο μεταξύ, οι δυο ή τρεις ή τέσσερις τηλεπαρουσιαστές επί μικρής οθόνης αστειεύονται μεταξύ τους, γελάνε δυνατά, χτυπάνε τα χέρια τους στο γραφείο τους και δε βιάζονται, ή δε δείχνουν να βιάζονται καθόλου, γιατί και αυτοί το διασκεδάζουν μαζί μας. Εξάλλου οι ώρες των δελτίων ειδήσεων συμπίπτουν με άλλα διασκεδαστικά προγράμματα και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Την τηλεοπτική κατάσταση τη σώζουν κάπως, όχι ολοσχερώς, τα κανάλια που συντηρούνται από τις δωρεές και τις συνεισφορές των πολιτών. Οι αυτοκτονίες δε λύνουν το πρόβλημα.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ