Παρασκευή 14 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα «ελεύθερα» ΜΜΕ των «δυτικών δημοκρατιών»...

Είναι γνωστά τα... φληναφήματα περί του αδέσμευτου, ανεξάρτητου και άλλα τέτοια εύηχα που αποδίδουν στα αστικά ΜΜΕ, εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα των μεγαλοκαπιταλιστών στις καπιταλιστικές χώρες. Κι αυτό, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι όλα αυτά τα Μέσα δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά, εκφράζοντας τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών και του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν, να χειραγωγούν τους εργαζόμενους. Είτε σερβίροντας τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των αφεντικών τους ως, τάχα, φιλολαϊκά. Είτε προβάλλοντας και πλασάροντας τις «αξίες» και τα (κερδοσκοπικά) οράματα των κεφαλαιοκρατών ως, δήθεν, αιώνιες και κοινές αξίες για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, άστεγους και πεινασμένους όπου Γης. Είτε αποσιωπώντας, ταυτόχρονα, τους αγώνες και τα αιτήματα των εργαζομένων, συκοφαντώντας τις αξίες και τα οράματα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων για κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα.

Ούτε, έστω για τα προσχήματα, ακόμα κι αν τα γεγονότα βοούν, όπως με τις απροκάλυπτες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, επιτρέπεται στα αστικά ΜΜΕ να ξεφεύγουν κατά το ελάχιστο, να γράψουν κάποιες αλήθειες. Και είναι τόσο καταθλιπτική η κατάσταση που ακόμα και η γνωστή Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) αναγκάζεται κάποιες φορές να διαμαρτύρεται, ομολογώντας αυτήν την γκρίζα πραγματικότητα με τα αστικά ΜΜΕ και πως οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών και των μεγαλοϊδιοκτητών τα χρησιμοποιούν, απλώς ως φερέφωνά τους.

Εκφράζει, λοιπόν, την ανησυχία της η ΔΟΔ για τις «ολοένα αυξανόμενες επιθέσεις των κυβερνήσεων δυτικών χωρών εναντίον ΜΜΕ και όλων όσοι δίνουν εμπιστευτικές πληροφορίες σε δημοσιογράφους» για παράνομες κυβερνητικές πράξεις. Η ΔΟΔ «καταδικάζει τις απαράδεκτες επιθέσεις που δέχεται η μαχητική ερευνητική δημοσιογραφία στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για τις οποίες ευθύνονται κράτη, κατά τα άλλα, υπόδειγμα δημοκρατικού βίου», τονίζει επί λέξει η ΔΟΔ.

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία στην ανακοίνωση της ΔΟΔ αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως: Απειλές του Μπους εναντίον «Νιου Γιορκ Τάιμς», «που αποκάλυψαν πως η CIA ελέγχει παράνομα τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο». Δεν του αρκεί πως όλα τα γνωστά ΜΜΕ στις ΗΠΑ αυτολογοκρίνονται και αποκρύπτουν, σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησής του, ό,τι αποκαλύπτει τις ιμπεριαλιστικές βρωμιές και τα άλλα του συστήματος και των αφεντικών. Η Βρετανία προχωρά σε ψήφιση αυστηρότερων νόμων σε βάρος όσων αποκαλύπτουν παράνομες κυβερνητικές πράξεις με αφορμή αποκαλύψεις για την επέμβαση στο Ιράκ και την αποκάλυψη των απειλών Μπους για επίθεση στο «Αλ Τζαζίρα». Ενώ στη Δανία δύο δημοσιογράφοι απειλούνται με φυλάκιση γιατί αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση της Δανίας είχε ενημερωθεί πως δεν υπήρχαν πυρηνικά στο Ιράκ. Στην Ολλανδία, πάλι, οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν δημοσιογράφους. Ενώ στη Γερμανία οι υπηρεσίες ασφαλείας αποπειράθηκαν να σταματήσουν διαρροές πληροφοριών στον Τύπο, διεισδύοντας στα ΜΜΕ, κατασκοπεύοντας και φακελώνοντας δημοσιογράφους.

Αυτά τα φαινόμενα που, ακροθιγώς, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δεν αποτελούν παρά ελάχιστα περιστατικά μπροστά στην πραγματικότητα του απόλυτα κατευθυνόμενου των αστικών ΜΜΕ, κρατικών και ιδιωτικών, τώρα στην υπηρεσία της ...αντιτρομοκρατίας και, γενικά, στην υπηρεσία των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών και της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας διεθνώς. Πρόκειται για ένα μικρό μόνον «απάνθισμα» που αποκαλύπτει, ωστόσο, «εν τοις πράγμασι» το πόσο αδέσμευτα, ελεύθερα και ...αντικειμενικά είναι τα αστικά ΜΜΕ στις καπιταλιστικές δημοκρατίες των κεφαλαιοκρατών...


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ