Τρίτη 18 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
«Πεδίον δόξης λαμπρόν» για εμπορευματοποίηση

Συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας και Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, που θα παρουσιάσει προτάσεις

Τη δικομματική προώθηση της εμπορευματοποίησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και Πρόνοιας, με μοχλό τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σηματοδοτεί η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας από τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας και της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, που θα παρουσιάσουν και τις σχετικές προτάσεις σε λίγους μήνες.

Τη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας έκανε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με την υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Φώφη Γεννηματά και τους νομάρχες Αθηνών Γιάννη Σγουρό και Πειραιά Γιάννη Μίχα, στην οποία συμμετείχαν και οι υφυπουργοί Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος και Γιώργος Κωνσταντόπουλος. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μπροστά μας πεδίον δόξης λαμπρό, για δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη των κοινωνικών ομάδων που το έχουν ανάγκη, αλλά και στο πεδίο των υποδομών που απαιτούνται», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας.

Η τριάδα - όπως αυτοαποκαλείται - της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά παρουσίασε στον υπουργό Υγείας ένα φάκελο συνδιαχείρισης των θεμάτων της Υγείας και της Πρόνοιας. Κύριο χαρακτηριστικό των προτάσεων είναι η απαλλαγή του κράτους από βασικές υποχρεώσεις, καθώς δεν υπάρχει - πλην κάποιων επιδομάτων - αναφορά στην υποχρέωση κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ετσι, η τριάδα για την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου ζήτησε τη «σύναψη προγραμματικών συμβάσεων όπου θα περιγράφονται με σαφήνεια οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών». Η εμπειρία παρόμοιων συμβάσεων είναι ότι η κάλυψη των δαπανών μετατίθεται μέσω των νοσηλίων στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε απευθείας στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι η «δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, εντός των μεγάλων αστικών κέντρων», αποτελεί «πολιτική αιχμής για το υπουργείο Υγείας» και ότι «εκεί μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση», μέσω των «προγραμματικών συμβάσεων», όπως ζήτησε η Φ. Γεννηματά.

Κατά τα άλλα, η Φ. Γεννηματά - δημαγωγικά - υποστήριξε ότι τα επιδόματα πρόνοιας είναι εξευτελιστικά και - όπως αναφέρεται στο υπόμνημα - πρέπει να αυξηθούν, έτσι ώστε να καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των δικαιούχων. Οι προτάσεις, όμως, δεν ξεφεύγουν απ' την ίδια εξευτελιστική λογική, καθώς, για παράδειγμα, προτείνουν το επίδομα παιδικής προστασίας να αυξηθεί σε 150 ευρώ από 44,02 ευρώ που είναι σήμερα και να το δικαιούνται όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ, έναντι 234 ευρώ που είναι σήμερα.

Το υπόμνημα της τριάδας έχει έξι άξονες και, μεταξύ των άλλων, ζητά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις Μονάδες Φροντίδας των Ηλικιωμένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεργάζονται για την εμπορευματοποίηση της ΠΦΥ (2009-10-27 00:00:00.0)
Απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας (2005-06-29 00:00:00.0)
Διάλυση και παράδοση στην εμπορευματοποίηση (2003-01-05 00:00:00.0)
Συνεργασία με «εταιρικές σχέσεις και προγραμματικές συμβάσεις» (2002-12-05 00:00:00.0)
Συρρίκνωση και εκχώρηση τομέων (2002-06-26 00:00:00.0)
Μετάθεση των οικονομικών βαρών και στα ταμεία (1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ