Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απροκάλυπτη ομοφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΓΣΕΕ

Ακόμα και μια γρήγορη αναδρομή στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών είναι αρκετή για να επαληθεύσει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν πήγε, ούτε πρόκειται να πάει διακοπές. Ζήτημα αιχμής παραμένει το Ασφαλιστικό και η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει σε πλήρη εφαρμογή το νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δημιουργήσει την απαραίτητη βάση για την παραπέρα ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Στην τροπολογία για το πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, μέσα από την κατάρτιση του νέου κανονισμού που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2008, προστέθηκε την περασμένη βδομάδα η επιστολή του υπουργού Απασχόλησης προς τους «κοινωνικούς εταίρους», με την οποία ζητά εντός τριών μηνών να καταθέσουν τις θέσεις τους για την ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την προχτεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τον πρωθυπουργό, το αντιασφαλιστικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την άμεση υλοποίηση του νόμου Ρέπα για την ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων, γεγονός που - άσχετα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της ενοποίησης - θα σημάνει την άμεση εξομοίωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων.

Απώτερος στόχος παραμένει η ενοποίηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης και η καθήλωσή της σε επίπεδα πείνας για τους εργαζόμενους. Γεγονός που θα δώσει έδαφος στα προωθούμενα Επαγγελματικά Ταμεία και την ιδιωτική Ασφάλιση, ώστε να επιτευχθεί το καθοριστικό χτύπημα στο σύστημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Επικουρικού του ΙΚΑ, το οποίο παραπαίει στην κυριολεξία, βάζοντας σε κίνδυνο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Παράλληλα, προχωράει και η κατάθεση μέσα στο καλοκαίρι ενός ακόμα νομοσχεδίου «σκούπα» για το Ασφαλιστικό, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα προβλέπει και νέες χαριστικές ρυθμίσεις προς τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, στα πρότυπα των προηγούμενων ρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πρόκειται για ρυθμίσεις - πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων, αν αναλογιστεί κανείς ότι την ώρα που φουντώνει η προπαγάνδα για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών ξεπερνάει τα 6.000.000 ευρώ τη μέρα.

Η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές στην αντιασφαλιστική της επίθεση ενθαρρημένη και από την πλήρη στήριξη που της παρέχουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Για το μεν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο η προωθούμενη τροπολογία για τα ΒΑΕ, όσο και η πρόβλεψη για την ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων αποτελούν έργα του δικού του νόμου. Γι' αυτό και συμφωνεί στην άμεση υλοποίησή τους.

Γι' αυτό και η Μ. Δαμανάκη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δε βρήκε λέξη να πει για τα Επικουρικά Ταμεία στην προχτεσινή της συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης και αρκέστηκε στο να ψελλίσει υποκριτικά δυο κουβέντες για τα χρέη του Δημοσίου και την εισφοροδιαφυγή. Γι' αυτό και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συναινεί απροκάλυπτα στην ενοποίηση, παρακαλώντας απλώς την κυβέρνηση να τηρήσει τα προσχήματα και να καταθέσει ...ολοκληρωμένες τις προτάσεις της, προκειμένου να απαντήσει στο διάλογο, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με την ανταλλαγή επιστολών. Είναι όλοι τους συνένοχοι και δεν μπορούν να κρυφτούν...


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξορθολογισμός» λιτότητας και περικοπών (2011-07-13 00:00:00.0)
Καμιά ανοχή στην προπαγάνδα της κυβέρνησης (2008-01-15 00:00:00.0)
Μιλάει για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου (2007-12-09 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα για το Ασφαλιστικό (2006-09-27 00:00:00.0)
Πολιτική διάλυσης (1997-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ