Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κόκκινο Δίκτυο
MP3
Ο «ήχος» του κυβερνοχώρου

Η σύγχρονη τεχνολογία επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο της εργασίας, αλλά και της ψυχαγωγίας μας. Στον τομέα της ψυχαγωγίας, η μουσική, ίσως έχει δεχτεί τις μεγαλύτερες επιδράσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Ο χώρος αυτός, βομβαρδίζεται συνεχώς από νέες εφευρέσεις, που η καθεμία αποτελεί και μια «επανάσταση». Τεχνολογίες όπως το CD, το Mini Disc, το DVD μάχονται καθημερινά για το ποια θα επικρατήσει σαν μέσο μεταφοράς και αποθήκευσης του ήχου.

Να, όμως, που κάποια στιγμή εμφανίζεται το MP3, προκαλώντας κρύο ιδρώτα στις υπόλοιπες τεχνολογίες. Η μεγαλύτερη ψυχρολουσία ήταν για τις δισκογραφικές εταιρίες, που ξαφνικά είδαν να διακινούνται δωρεάν τα προϊόντα τους, μέσα από το Internet. Φυσικά, κάτι τέτοιο πλήττει άμεσα και τα δικαιώματα των ίδιων των δημιουργών των τραγουδιών. Το MP3 έγινε το «τελειότερο» μέσο «πειρατείας». Η υψηλή ποιότητα ήχου (ποιότητα CD) που προσφέρει και ο πάρα πολύ μικρός χώρος ψηφιακής αποθήκευσης που απαιτεί, το κάνανε απίστευτα δημοφιλές.

Τι ακριβώς είναι το MP3 (Motion Picture Experts Group Audio Layer 3); Πρόκειται για έναν τρόπο ψηφιακής αποθήκευσης του ήχου σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που καταφέρνει με ένα ειδικό αλγόριθμο να συμπιέσει τα δεδομένα, ώστε να καταλαμβάνουν μικρό χώρο στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Ετσι, ενώ πριν για να αποθηκευτεί 1 λεπτό ήχου (ποιότητας CD) χρειάζονταν 10 ΜΒ αποθηκευτικού χώρου, με το MP3 χρειαζόμαστε για 1 λεπτό μόνο 1 ΜΒ. Δηλαδή, δέκα φορές λιγότερο χώρο!

Είναι πανεύκολο με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων (τα οποία κυκλοφορούν δωρεάν στο Internet), να μετατρέψετε τραγούδια που έχετε από συμβατικά CD μουσικής, σε MP3. Μετά μπορείτε να τα στείλετε εξίσου πανεύκολα οπουδήποτε στον πλανήτη μέσα από το Internet ή και να φτιάξετε μια ηλεκτρονική σελίδα στο Web, απ' όπου οι επισκέπτες της θα μπορούν να «κατεβάσουν» τα τραγούδια στον υπολογιστή τους και να τα ακούσουν. Δε χρειάζεται και πολύ μεγάλη φαντασία, για να καταλάβει κανείς τον πανικό των δισκογραφικών εταιριών σε αυτή την κατάσταση.

Παρ' όλ' αυτά, μη νομίζετε ότι οι εταιρίες δε θα βρουν τρόπο να εκμεταλλευτούν εμπορικά το MP3. Αφού δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα MP3 που διακινούνται (συνεχίζονται, πάντως, κάποιες δικαστικές διώξεις εναντίον εταιριών που διευκολύνουν τη διακίνησή τους), σκέφτονται να τα διακινούν οι ίδιες, με το αζημίωτο φυσικά. Προσθέστε και τα ειδικά «WalkMan», που ήδη κυκλοφορούν και παίζουν MP3 και βρίσκεστε μπροστά σε μια νέα «βιομηχανία διασκέδασης».


Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ