Σάββατο 29 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανάλγητο κράτος και ασύδοτος εργοδότης

Οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο σε μετανάστρια από τη Μολδαβία γιατί δεν είχε βίζα το τριών μηνών παιδί της, ενώ ο εργοδότης την απέλυσε μόλις επέστρεψε στη δουλιά

Η άδικη μεταχείριση των μεταναστών, αλλά και η ασυδοσία της εργοδοσίας αποτυπώνεται στην πρόσφατη περιπέτεια εργαζόμενης μητέρας από τη Μολδαβία, την οποία πέταξαν στο δρόμο τρεις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της!

Η 32χρονη εργαζόμενη από τη Μολδαβία Οξάνα Κορσέακ, η οποία δούλευε από το 2002 στο ξενοδοχείο «Ερατώ» στα Κάτω Πετράλωνα, επισκέφτηκε την οικογένειά της στην πατρίδα της, κάνοντας χρήση της άδειας λοχείας, αλλά και πρόσθετης άδειας που ζήτησε και εγκρίθηκε. Οταν επέστρεψε όμως στην Ελλάδα ενημερώθηκε ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο τριών μηνών μωρό της επειδή δεν είχε βίζα. Κι αυτό αν και, αναχωρώντας για τη χώρα της, είχε ζητήσει να μάθει κάθε απαραίτητη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει για να ταξιδέψουν χωρίς πρόβλημα.

Η νεαρή μητέρα «εγκλωβίστηκε» με το παιδί της στο αεροδρόμιο, μέχρι που, για να μη μείνει εκεί τέσσερις μέρες, επέστρεψε στη Μολδαβία με πρόσθετη δική της οικονομική επιβάρυνση. Στη συνέχεια, ταξίδεψε μέχρι την Ουκρανία όπου βρισκόταν το κοντινότερο ελληνικό προξενείο. Οπως εξήγησε η ίδια στο «Ρ», διανυκτέρευσε «σ' ένα δωμάτιο που κρατούν τους κρατούμενους», δεν της προσέφεραν ούτε κάτι να φάει και δεν μπορούσε να δει το σύζυγό της επειδή ο ίδιος δεν είχε ελληνική υπηκοότητα!

Το αποκορύφωμα της περιπέτειας όμως ήρθε όταν επέστρεψε στη δουλιά της, όπου ενημερώθηκε ότι είχε ήδη... «αναπληρωθεί από άλλη». Μάλιστα το επιχείρημα της εργοδοσίας ήταν ότι δεν εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο κι έτσι θεωρήθηκε ότι παραιτήθηκε. Συνδικαλιστές από τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων τονίζουν ότι ο εργοδότης αναζητούσε αφορμές για να αντικαταστήσει το μόνιμο προσωπικό με εργαζόμενους που θα απασχολεί με «ελαστικές σχέσεις απασχόλησης». Ο ίδιος ο εργοδότης, σε συνάντηση που έγινε με τον Επιθεωρητή Εργασίας, ουσιαστικά παραδέχτηκε με μπόλικο θράσος ότι έψαχνε αφορμή να ξεφορτωθεί την εργαζόμενη.

Οσο για την «αντίδραση» της Επιθεώρησης Εργασίας, είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από τη σχετική έκθεση: «Κατόπιν των ανωτέρω κι επειδή δεν επελύθη η διαφορά, παρά την προσπάθεια της υπηρεσίας μας, αρμόδια είναι τα δικαστήρια καθότι τα ανωτέρω εκατέρωθεν δηλωθέντα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης βάσει πραγματικών περιστατικών»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ